Vaccineudvikling er en kompleks og langvarig proces. Udviklingen af COVID-19 vacciner er sket historisk hurtigt. Den hurtige udvikling har kun kunnet lade sig gøre, fordi den har været en global prioritet blandt både forskere, vaccineproducenter og myndigheder. I EU godkendes vacciner af EU-kommissionen efter anbefalinger fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.
Anbefalingerne bygger på vurderinger af uafhængige, europæiske forskere, som foretager videnskabelige undersøgelser af medicinen og vurderer dokumentationen bag vaccineproducenternes forsøg. Formålet er at få udviklet, vurderet og eventuelt godkendt vacciner hurtigst muligt uden at kravene om virkning, sikkerhed og kvalitet slækkes.
Læs mere om godkendelsesproceduren samt de godkendte vacciner mod COVID-19 på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside
Vaccinationsindsats og -målgrupper
Danmark modtager løbende leverancer af vacciner mod COVID-19. Antallet af vacciner er begrænset, og derfor tilbydes den i prioriteret rækkefølge. Med tiden vil alle borgere i Danmark, der findes godkendte vacciner til, blive tilbudt vaccination. Tilbuddet om vaccination er frivilligt og gratis og vil ske ved henvendelse fra myndighederne til den enkelte borger med informationer om hvor, hvordan og hvornår, man kan blive vaccineret.
Vaccinen tilbydes i prioritet rækkefølge til forskellige målgrupper. Grupperne er prioriteret ud fra Sundhedsstyrelsens faglige vurdering, der primært tager udgangspunkt i tre hovedmålsætninger for vaccinationsindsatsen:
- Minimering af død og alvorlig sygdom som følge af COVID-19.
- Minimering af smittespredning og epidemikontrol.
- Sikring af samfundskritiske nøglefunktioner.
Læs mere om vaccinationsindsatsen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside