Højt specialiseret behandling m.v.
Den region, du bor i (din bopælsregion), kan og skal i nogle tilfælde tilbyde dig gratis sygehusbehandling i udlandet. Det gælder for eksempel, hvis sygehuset mener, at du har behov for en højt specialiseret behandling, som ikke kan tilbydes her i landet. Du skal have en forhåndsgodkendelse fra Sundhedsstyrelsen, før du kan modtage behandlingen. Du kan eventuelt tale med lægerne på dit sygehus og patientkontoret i din bopælsregion om dine muligheder og rettigheder.
Hvis behandling ikke kan tilbydes rettidigt
Hvis du er henvist til sygehusbehandling, men behandling ikke kan tilbydes inden for en frist, der er lægelig forsvarlig i forhold til din helbredssituation, har du ret til at få en henvisning (E 112/S 2) fra din region til behandling på et offentligt sygehus i et andet EU/EØS-land eller i Schweiz.
Om en frist er forsvarlig, bygger på en lægefaglig vurdering af din helbredssituation og din sygdoms forventede udvikling. Det er din bopælsregion, der vurderer, om fristen er forsvarlig på baggrund af de lægefaglige oplysninger om dig.
Du skal fortælle det udenlandske sygehus, at du har en henvisning (E 112/S 2) til behandling på sygehuset. Sygehuset afregner herefter udgifterne til din behandling direkte med de danske myndigheder. Du skal dog selv betale en eventuel egenbetaling, hvis der også er egenbetaling for borgerne i det land, hvor du bliver behandlet. Du kan kontakte din bopælsregion og bede dem afgøre, om du kan få noget af denne egenbetaling refunderet.
Anden refusion af udgifter til sygehusbehandling i udlandet
Hvis du er henvist til behandling på et sygehus, kan du vælge at modtage behandlingen på et sygehus i et andet EU/EØS-land og bagefter få refunderet udgifterne helt eller delvist. Du skal opfylde en række betingelser for at få refusion. Du kan kun få refusion, hvis behandlingen er den samme eller tilsvarende behandling, som du ville blive tilbudt her i landet. Du skal selv indhente et behandlingstilbud fra et sygehus i et andet EU/EØS-land. Det kan både være på et offentligt eller et privat sygehus.
Inden behandlingen begynder, kan du søge din bopælsregion om en forhåndsgodkendelse. Nogle behandlinger skal du søge din bopælsregion om forhåndsgodkendelse til, før du begynder på behandlingen. Bl.a. skal du søge om en forhåndsgodkendelse for behandlinger, der kræver indlæggelse i mindst en nat, eller ved specialiserede behandlinger.
Hvis du er henvist til sygehusbehandling, og din bopælsregion ikke kan tilbyde dig behandling rettidigt i forhold til dit behov for behandling, har du ret til at få en forhåndsgodkendelse. Regionen skal give dig svar på din ansøgning om forhåndsgodkendelse senest 14 dage efter, at regionen har modtaget den.
Uanset om du skal have en forhåndsgodkendelse eller ej, bør du altid kontakte din bopælsregion, inden du starter på behandling i andre EU/EØSlande. På den måde kan du bl.a. få klarhed over, om du kan få refusion for den behandling, som du ønsker, og hvor meget du kan få refunderet.
Du kan få nærmere vejledning hos patientkontorerne om reglerne og procedurerne i forbindelse med behandling i udlandet. Hvis du har spørgsmål til behandling i andre EU/EØS-lande, kan du også kontakte det nationale kontaktpunkt i det EU/EØS-land, hvor du ønsker behandling. Du kan læse mere og finde kontaktoplysninger m.v. på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside www.stps.dk og på Sundheds- og Ældreministeriets hjemmeside www.sum.dk.