Indsats mod ”puff bars”: Ny tværministeriel task force skal styrke kontrollen med tobaks- og nikotinmarkedet

23-09-2022

Nye ulovlige nikotinprodukter med søde smage, som for eksempel de såkaldte ”puff bars”, er dukket op i Danmark og har spredt sig blandt børn og unge. Derfor nedsætter Sundhedsministeren og Erhvervsministeren en ”Kontrol Task Force”, der skal styrke myndighedernes kontrol med tobaks- og nikotinområdet.

Den seneste tid er nye nikotin-produkter blevet solgt i Danmark i form af engangs-e-cigaretter med sød smag og duft, som henvender sig til børn og unge. Det gælder for eksempel de såkaldte ”puff bars”, som blandt andet sælges via sociale medier. Med den nationale handleplan mod børn og unge rygning blev disse produkter gjort ulovlige.

Derfor har Sundhedsministeren og Erhvervsministeren besluttet at nedsætte en kontrol task force.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

”Det er helt uacceptabelt, at vores børn og unge kan købe ”puff bars” og andre ulovlige nikotinprodukter på fx sociale medier. Vi ved, at børn og unge bliver hurtigere afhængige af den skadelige nikotin. Alligevel bruger mere end 30 % af vores børn og unge tobaks- og nikotinprodukter. Vi har et alvorligt problem, vi skal have løst.”

Erhvervsminister Simon Kollerup siger:

”Vi skal passe godt på vores børn og unge. Men der er desværre ved at sprede sig en farlig dille med engangs e-cigaretter også kaldet ”puff bars”, der ligner slik og smager af frugt, men som er fyldt med nikotin. Det er vi fra regeringens side meget opmærksomme på, for det er slet og ret ulovligt. Derfor udfører Sikkerhedsstyrelsen også et stort arbejde med at finde frem til de, der sælger ulovlige e-cigaretter. Siden den 1. april er der blevet lukket 142 profiler og annoncer for ulovligt salg af blandt andet ”puff bars”. Men vi fortsætter indsatsen mod dem, der sælger ulovlige produkter - uanset om det er online på sociale medier eller i fysiske butikker. Og med en ny kontrol task force slår vi kræfterne sammen for at sikre en mere effektiv kontrol, der skal sikre, at børn og unge ikke bliver afhængige af tobaks- og nikotinprodukter.”

Der er allerede et tæt samarbejde mellem kontrolmyndighederne. Men markedet af tobaks- og nikotinprodukter er i evig udvikling, og det er afgørende, at kontrollen kan følge med. Task forcen skal derfor sikre, at der hurtigt bliver taget hånd om nye tendenser og eventuelle udfordringer på tværs af kontrolmyndighederne. Det skal gøre kontrollen mere sammenhængende og effektiv.

Task forcen vil blive sammensat på tværs på tværs af ministerier, herunder med repræsentanter fra Sikkerhedsstyrelsen og Forbrugerombudsmanden.

Med task forcen skabes der således endnu bedre rammer for kontrolmyndighedernes samarbejde om at forebygge, at børn og unge bliver afhængige af tobaks- og nikotinprodukter.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet