Dansk-amerikansk samarbejdsaftale skaber nye muligheder for patienter og life science virksomheder

30-09-2019

Aftalen bliver underskrevet i morgen den 1. oktober i København af sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og direktør William McKeon fra det amerikanske sundhedskompleks Texas Medical Center.

Øget adgang til nye sundhedsteknologiske løsninger for danske patienter.

Udsigt til at danske hospitaler og forskningsinstitutioner kan styrke deres samarbejde med amerikanske partnere.  

Og mulighed for at danske virksomheder kan indgå i programmer for innovation i samarbejde med iværksættere fra hele verden og markedsføre deres løsninger på det store amerikanske marked.  

Det er nogle af de fordele, der nu bliver rammesat med den nye samarbejdsaftale, en såkaldt BioBridge, mellem Danmark og den amerikanske gigant Texas Medical Center (TMC). Der er tale om verdens største sundhedskompleks, som repræsenterer over 60 internationalt anerkendte hospitaler og forskningsinstitutioner, der blandt andet er specialiseret inden for behandling af børnecancer. Texas Medical Center har også et stort innovationscenter, som tilbyder en række acceleratorprogrammer for start-ups og entreprenører.  

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger:

Jeg er glad for, at vi med aftalen for alvor styrker samarbejdet mellem Danmark og USA om innovative, sundhedsteknologiske løsninger. Vi har brug for hinandens idéer og innovationskraft, og et tæt samarbejde med en gigant som Texas Medical Center vil skabe nye muligheder for vores hospitaler og forskningsinstitutioner. Samtidig åbnes døre for, at innovative danske sundhedsvirksomheder kan udbrede deres løsninger til hele verden. Jeg har derfor store forventninger til samarbejdet, som både er til gavn for samfundet, virksomhederne og den enkelte patient.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger:

Samarbejdsaftalen med verdens største sundhedskompleks er verdens største anerkendelse af Danmark som life science-nation. Ikke mindst vores dygtige virksomheder, vores stærke sundhedsvæsen og vores internationale forskningsmiljøer. Det har været særligt vigtigt for os, at den nye aftale sikrer en unik adgang til det amerikanske marked for danske life science-virksomheder.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

Eksporten på sundhedsområdet er større end nogensinde før. Udlandet har for alvor fået øjnene op for Danmarks styrkepositioner på sundhed og life science. Vores høje kompetenceniveau og attraktive rammebetingelser skaber samtidig et særligt potentiale for at tiltrække udenlandske investeringer inden for sundhed og life science. Samarbejdsaftalen med Texas Medical Center bygger bro mellem Danmark og USA om forskning og udvikling, styrker internationaliseringen af dansk life science og tiltrækker investeringer til Danmark.

Verdens største sundhedskompleks

Arbejdet med den nye samarbejdsaftale blev skudt i gang i forbindelse med HKH Kronprinsesse Marys besøg hos Texas Medical Center i Houston i foråret 2019. Danmark bliver det tredje land efter Australien og Storbritannien, der indgår i en Bio Bridge med Texas Medical Center.  

Texas Medical Center er en klynge af hospitaler, innovationscentre, universiteter, laboratorier og virksomheder, som geografisk ligger på et koncentreret område på to kvadratkilometer i Houston, Texas. Klyngen består af cirka 60 hospitaler, 9000 sengepladser og 100.000 medarbejdere.  

Hospitalet MD Anderson Cancer Center, som indgår i TMC-klyngen, har tidligere behandlet danske kræftpatienter. Hospitalet rådgav også Aarhus Universitetshospital, da hospitalet indkøbte en banebrydende partikelkanon, der kan behandle kræftpatienter med en mere skånsom strålebehandling. Den nye behandlingsform kan spare de danske patienter for en tur på 8.000 kilometer, da de ikke længere behøver tage til USA for at få behandlingen. For nylig blev det første danske barn behandlet med partikelkanonen på Aarhus Universitetshospital.  

Den amerikanske delegation fra Texas Medical Center er i Danmark fra 1.-3. oktober og vil blandt andet besøge Danmarks Nationale Biobank på Statens Serum Institut, Dansk Industri og Aarhus Universitetshospital.  

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet