Forsøg skal skaffe flere læger i almen praksis til Vestjylland

05-04-2019

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby godkender nu endnu en forsøgsordning med såkaldte sammenhængende uddannelsesforløb, der skal få flere læger i almen praksis til at slå sig ned i Vestjylland.

Lægemangel er et problem flere steder i landet. Bare i Midt- og Vestjylland har mere end halvdelen af de praktiserende læger lukket for tilgang i de fleste kommuner.

Samtidig har regionen oplevet problemer med at få unge læger til at uddanne sig i almen medicin i den vestlige del af regionen.

Derfor har sundhedsministeren nu godkendt endnu en forsøgsordning med sammenhæng mellem den kliniske basisuddannelse samt introduktionsuddannelse og hoveduddannelse i almen medicin, som skal få flere unge læger til at vælge almen praksis i Vestjylland.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:

Vi vil gerne gøre det mere attraktivt at slå sig ned som læge de steder, hvor der mangler læger. Derfor har jeg godkendt de her særlige forløb, hvor de unge læger slipper for potentielt at flytte fra den ene ende af landet til den anden under deres uddannelse. Vi håber, at det også på sigt vil få de unge læger til at blive i regionen til gavn for vestjyderne.

Det er Videreuddannelsesregion Nord, som har fået godkendt muligheden for at slå op til fire særlige uddannelsesforløb i almen medicin op årligt i perioden 2020 til 2024. Dele af de sammenhængende uddannelsesforløb skal placeres i Holstebro, Struer eller Lemvig Kommune.

Hvad er et sammenhængende uddannelsesforløb?

Lægeuddannelsen består af to dele: Bachelor- og kandidatuddannelse. Den lægelige videreuddannelse består af en klinisk basisuddannelse, en introduktionsstilling og et hoveduddannelsesforløb.

Sammenhængende uddannelsesforløb betyder, at flere dele af uddannelsen kædes sammen og tages inden for samme videreuddannelsesregion eller måske endda samme by. Der er tre videreuddannelsesregioner.

De unge læger er normalt ikke sikret sammenhæng i placeringen af uddannelsens dele. Men med et sammenhængende forløb garanteres, at flere dele af uddannelsens elementer finder sted inden for samme videreuddannelsesregion.

Forsøgsordningen er en af de anbefalinger, som Lægedækningsudvalget gav i 2017 for at understøtte rekruttering af læger i alle dele af landet.