Tryghed til ukrainere i Danmark

07-04-2022
Vores myndigheder er ved at gøre klar til den årlige test af vores varslingssirener. Det er som altid den første onsdag i maj, i år er det den 4. maj.
 
Og netop i år har vi som bekendt en gruppe borgere, børn og voksne, som kommer fra krigen i Ukraine. De har oplevet, at deres fædreland er blevet angrebet. Set at deres byer er blevet bombet. Oplevet kampe i gaderne, hvor der for få uger siden var hverdag. Og mange af dem har familiemedlemmer, en far, en kæreste eller en ægtemand, der er blevet tilbage i Ukraine for at kæmpe.
 
Det kan være dybt traumatiserende oplevelser, og i hele Danmark er vi i gang med at hjælpe dem.
 
Vi arbejder på højtryk for at dem, der er kommet i sikkerhed i Danmark, skal opleve den tryghed, der blev dem frarøvet af Putins tropper. Og vi har taget imod de første patienter fra Ukraine, som var i gang med livsnødvendig behandling. Ligesom det kan forventes, at vi vil blive bedt om at modtage sårede ukrainere fra kampene.
 
Alt det bliver forberedt af vores sundhedsprofessionelle. Og der er lavet mekanismer, således at vi hurtigt kan give svar på, om vi har kapaciteten og specialisterne til de patienter, der er brug for at få flyttet væk fra Ukraines nabolande. Det arbejde sker på vores hospitaler og med vores ministerier og styrelser.
 
Men der er også noget, andre kan gøre. Det er en lille ting, som for os kan virke ubetydelig. Men for dem, kan det virke voldsomt, hvis ikke de er forberedte. Det gælder både ukrainske børn og voksne:
Før sirenerne lyder i vores gader, så hjælp gerne med at fortælle, at det altså er den årlige test, vi gennemfører. Myndighederne har udarbejdet informationsmateriale på ukrainsk og en række andre fremmedsprog om det, som forklarer sammenhængen.
 
Det er stadig nødvendigt, at vi har har varslingssirenerne, så de kan bruges, hvis Danmark skulle blive ramt af større ulykker eller katatrofer. Så alle andre dage end den 4. maj, skal du - hvis sirenerne lyder: Søg inden døre. Og tænd for DR eller TV2, som formidler, hvad der sker, og hvordan du er i sikkerhed. Og du skal ikke ringe 112, med mindre du er i akut fare eller har brug for ambulance, politi eller brandvæsen.
 
Alt det er jo næsten børnelærdom for os, der er født og opvokset i Danmark. Lad os hjælpe hinanden med at fortælle det til de ukrainere, vi skal passe på i denne tid.
 
Mange tak 🙏🇺🇦🇩🇰
Ukraine

Seneste opslag

Facebook og Twitter