Status på virusvarianter

29-10-2021
Graf over udviklingen af virusvarianterne Alpha og Delta

Jeg vil gerne give en status på virusvarianter, for de fylder meget i både danske og udenlandske medier.

Delta er fortsat den altdominerende variant i Danmark, og sådan er det også i stort set hele verden. Det viser grafen her, som jeg har lagt op, og det er slående at se, hvor hurtigt den udkonkurrerede alphavarianten.

Delta har forgrenet sig i en lang række undervarianter. Enkelte af disse kan vise sig at være mere smitsom, og det er grunden til, at vi overvåger alle undervarianter tæt.

AY.4.2 er én af undervarianterne. Den udgør nu ca. 10% af de positive prøver i UK, og en del internationale medier skriver om den i disse dage. Så hvordan ser det ud med den her i Danmark?

Det ved vi heldigvis meget præcist. I Danmark fandt vi den første gang den 4. august. Vi ser ca. 10 nye tilfælde om ugen. Den stiger ikke, så lige nu er vi ikke bekymrede, men vi følger den tæt, både mht. spredning og egenskaber.

Vores viden om udbredelsen af varianter i Danmark er stor. Vi sekventerer alle positive prøver, hvor teknisk muligt. I uge 41 blev 84% sekventeret. Det giver os et meget præcist overblik over epidemien sammenlignet med andre lande. Opdager nye tidligt og kan følge dem tæt.

Men den nationale overvågning kan ikke stå alene. Hvis en ny og mere smitsom variant opstår, sker det med al sandsynlighed i udlandet. Derfor følger vi også den internationale udvikling tæt, så vi bedst muligt kan være på forkant, og vi er i gang med at analysere AY.4.2 nærmere.

Vores forskere gør et kæmpe arbejde, og alle medarbejderne i laboratorierne, der sekventerer de positive prøver, er guld værd for os. Det er deres arbejde, der gør, at vi har et så præcist billede som overhovedet muligt af, hvad det er, vi har med at gøre.

Vi fortsætter indsatsen og vores medarbejdere i hele Danmark arbejder utrætteligt med at overvåge smitten, behandle sygdommen, teste, sekventere, forske i virus og stoppe udbrud og smittekæder. Det er et stort system, vi har bygget op, og det her er kun en lille del. Men alle dele af tandhjulet skal køre for, at hele maskinen fungerer. Og det har vi hamrende dygtige medarbejdere til i Danmark.

Seneste opslag

Facebook og Twitter