Graf udstillet på musuem

12-03-2021
Det her har jeg aldrig prøvet før: At blive udstillet på museum.
Jeg var i dag på @medicinskmuseion for at overlevere den graf, jeg havde med på pressemøderne den 10. og 11. marts sidste år. Her er historien bag:

På det, der skulle vise sig at være den sidste rejse i Bruxelles i lang tid, sad jeg med Kåre Mølbak og drøftede epidemiens udvikling. Og ikke mindst hvordan vi dog skulle kommunikere det til befolkningen. Jeg havde set de to kurver i et udenlandsk magasin og spurgte Kåre, om man kunne oversætte det til en dansk kontekst.
 
Den røde og den grønne kurve er faktisk klassisk epidemiologi. Det stammer fra den spanske syge i 1918, hvor de to amerikanske storbyer Philadelphia og St Louis reagerede vidt forskelligt. I Philadelphia holdt de en stor parade og myndighederne ventede i tre uger med at gribe ind og indføre restriktioner. Den røde kurve viser derfor sygdomsudviklingen i Philadelphia. Imens var de mere hurtige og konsekvente i St Louis, og deres smitteudvikling endte med at ligge på den grønne kurve.
 
Og dermed har vi to kurver, som beskriver forskellige tilgange til en epidemi.
 
Allerede den 10. marts 2020 henvendte museet sig faktisk til mit ministerium for at høre, om de kunne få grafen til deres samling. Den vil indgå i udstillingen ’Corona bliver også historie en dag’, som åbner til sommer.
 
Her vil man kunne se grafen sammen med den første Pfizer vaccine givet i Ishøj, noter af Phillip Faber til fællessang, og en hel dags forbrug af gummihandsker fra en af vores testtelte.
 
Jeg valgte sidste år at have grafen med til pressemøderne, fordi jeg gerne ville stå med noget fysisk, der illustrerede, hvilken udfordring vi stod over for. Det her var helt nyt for os alle, og jeg var nervøs for, hvordan man kommunikerede det, så alle forstod vores fælles opgave. Det viste sig, at den røde og den grønne kurve blev en vigtig del af historien.
 
Nu er der gået et år, og vi står et helt andet sted. I virkeligheden går kurven mere op og ned end grafen illustrerer – og lige nu er den på et lavt niveau. Lad os sammen sørge for, at den bliver dér, imens vi åbner samfundet mere op og vi knokler på hver eneste dag med, at vaccinerne bliver udrullet. God weekend alle sammen.
 
 
Smitteudviklingsgraf skal udstilles på museum

Seneste opslag

Facebook og Twitter