Det gule sundhedskort kan nu downloades på telefonen

01-06-2021
Vores gule sundhedskort, nu som app.

Da jeg voksede op, var vores gule sundhedskort lavet af pap og hed “sygesikringsbevis”. Min mor havde vores kort i er plastikchartek, og vi passede godt på dem. Siden blev det til de plastickort, vi kender i dag, og nu lancerer vi det digitale sundhedskort. Der er sket meget siden det gule papkort, men de grundlæggende værdier er de samme.

Selve det at vi som borgere i Danmark har vores sundhedskort, er jo netop det helt konkrete bevis på fri og lige adgang til sundhed og behandling. Og det er derfor for mig et af de allerfineste symboler på den danske velfærdsmodel.
I år er det præcis 50 år siden, at man i 1971 indførte loven om offentlig sygesikring og afskaffede de private sygekasser. Det banede vejen for den sygesikring, vi kender i dag, hvor alle er sikret ret til gratis behandling ved lægen og på sygehuset. Det er værd at fejre.
Og nu bliver det lidt nemmere at holde styr på dit og dine børns kort. Det gule sundhedskort vil fra i dag nu også kunne downloades i en digital udgave gennem en app til mobiltelefonen.
Sundhedskort-appen er et frivilligt supplement til det fysiske sundhedskort og fungerer som gyldig dokumentation for retten til at modtage sundhedsydelser i Danmark. Så hvis du hellere vil fortsætte med der fysiske kort, kan du sagtens gøre det. Der er valgfrihed mellem fysisk og digitalt.
De fleste af os bærer rundt på kortet i tasken, baglommen eller pengepungen. Særligt i disse tider, hvor vi som en ny fast del af hverdagen skal vise det frem for at få adgang til test, eller når vi skal modtage det vigtige stik med vaccinen.
Jeg håber derfor, at det nye digitale sundhedskort kan være med til at gøre hverdagen en lille smule nemmere for jer alle sammen. Blandt andet tror jeg, at det vil være en kærkommen mulighed for os, der er forældre, at vi kan se vores børns sundhedskort i appen og derfor altid har både vores eget og børnenes sundhedskort lige ved hånden.
Som med alle digitale tiltag, skal vi sørge for, at alle kan være med. Og digitaliseringen af sundhedskortet sker heller ikke med et fingerknips. Derfor er det vigtigt at understrege, at man ikke skal kassere det fysiske kort endnu – og at man selvfølgelig selv stadig kan vælge at bruge sit fysiske kort.
Samtidig er det helt afgørende, at vi har tillid til sikkerheden i løsningerne. Sikkerhed er også et stort fokus i Sundhedskort-appen, og appen har ingen adgang til oplysninger om, hvordan eller hvor man gør brug af den.
Derfor vil jeg gerne opfordre alle til at hoppe ind i app-store på telefonen og downloade det nye gule sundhedskort. Jeg håber, at I bliver glade for at bruge det i jeres hverdag.

Seneste opslag

Facebook og Twitter