Bekymrende smittekurver

16-01-2021
Smittekurver i Irland, UK, Norge, Danmark og Sverige for januar
Jeg vil gerne dele nogle smittekurver, som viser, hvorfor vi er så bekymrede over de mere smitsomme muterede virusvarianter. Vi kan se, hvordan de bevæger sig under epidemien i forskellige lande. Efter kort tid bliver de fuldkommen dominerende, hvorefter smittekurverne stiger voldsomt, hvis ikke der bliver sat hurtigt og konsekvent ind.
I Irland og Storbritannien kan vi i øjeblikket se de her meget store stigninger i antal smittede med COVID-19, og det skyldes netop udviklingen i virusvarianten B117, der første gang blev opdaget i Kent i Sydøstengland i september.
 
I nabolandet Irland (den mørkeblå kurve) er den ugentlige incidens pr. 100.000 steget til mere end 900. Dette ville i Danmark svare til mere end 52.000 smittede om ugen eller 7.500 om dagen.
Den irske næsten lodrette smittekurve viser, hvor hurtigt og hvor meget situationen kan eskalere. Og vi ved, at der er andre smitsomme varianter derude, som kan have bredt sig til Europa uden, at det er opdaget endnu. Det skyldes, at det desværre er meget få lande, der sekventerer deres positive prøver i laboratorierne i særlig høj grad. Det gør vi i Danmark i stor udstrækning, og vi udbygger denne indsats, så vi kan følge udviklingen i varianterne mere tæt og have en stærkere epidemikontrol.
Det viser os, at vi i Danmark i øjeblikket stadig har et for højt udgangspunkt for smitte, selvom den er faldende. De danske smittetal skal længere ned, så vi har et lavere udgangspunkt for den forøgede smitte og det stigende kontakttal, som vi må forvente i takt med, at B117 og eventuelt andre mere smitsomme varianter bliver mere udbredt denne vinter. Vores opgave er at sørge for, at B117 har så lidt brændstof i tanken, når den tager over.
 
Så derfor to opfordringer:
 
1. Lad dig teste! Og opfordringen er den klare: Hvis du går på arbejde, så lad dig teste mindst en gang om ugen. Husk, du også kan have fået smitten og smitte andre, selv om du ikke mærker symptomer. Vi har ledige tider, og hver eneste skjulte smittekæde, vi finder og stopper, forbedrer vores chancer.
 
2. Fortsæt med at overholde retningslinjerne om at aflyse sociale arrangementer, overhold maks 5 personer og hold 2 meters afstand.
 
Januar er lang. Men vi er over halvvejs igennem nu. Og vi kan gøre det her sammen.
 

Seneste opslag

Facebook og Twitter