Opdatering på omikron-varianten

05-12-2021
Opdatering på omikron-varianten: Der er nu i alt konstateret 183 tilfælde af omikron-varianten i Danmark. 32 af tilfældene er helgenomsekventerede, og de resterende 151 tilfælde er påvist med den særlige variant-PCR test. Seruminstituttets variant-PCR test er nu så sikker i sin detektering, at et påvist tilfælde regnes som et tilfælde med omikron. Der betyder, at de tilfælde, som tidligere blev kaldt mistænkte tilfælde, nu anses om påviste tilfælde.
 
Omikron har de seneste uger spredt sig meget hurtigt i Sydafrika og er siden påvist i en lang række andre lande blandt andet Danmark, hvor vi de seneste dage har set en markant stigning. Vores strategi er fortsat at forsinke omikrons udbredelse i landet, og derfor slår vi hårdt med smitteopsporing og isolation i 3. led, så snart vi har mistanke om nye tilfælde.
 
I det sydlige Afrika er man begyndt at se bred samfundssmitte, og det formoder vi også kommer til at ske i Danmark inden for relativ kort tid. Vi forventer også, at omikron bliver den dominerende variant. Spørgsmålet er hvornår?
 
ECDC har opstillet en simpel model for, hvornår omikron bliver dominerende. Godt nok på et simpelt grundlag og med en lang række antagelser og forbehold. Men grundlæggende siger deres model, at hvis omikron er 250 procent mere smitsom end delta-varianten, så vil den blive dominerende 1. januar 2022. Er den 50 procent mere smitsom, vil den blive dominerende 1. marts 2022. Er den 25 procent mere smitsom, vil den først blive dominerende 1. maj 2022.
 
Vores viden om omikrons egenskaber er stadig begrænset, og fremskrivningerne er foreløbige og meget usikre. Men den faglige vurdering er, at omikron har potentiale til at blive den dominerende variant. Om det skyldes at omikron er mere smitsom, eller om det skyldes, at den er i stand til modstå vaccinerne, er endnu uvist.
 
Imens vi afventer mere viden og mere data om omikron, og hvordan den spreder sig i en vaccineret befolkning, er det afgørende, at vi holder den så langt nede som overhovedet muligt.
 
Så bliver du ringet op af smitteopsporingen, som siger, du er nær kontakt, så er det vigtigt, du følger anbefalingerne.
 
Og endnu engang en opfordring til at lade sig vaccinere. 100.000 danskere modtog i går indkaldelse til revaccination i e-Boks. I næste uge modtager yderligere ca. 375.000 indkaldelse til revaccination, og på fredag modtager de sidste 5-11-årige deres vaccinations-indkaldelse.
 
I torsdags blev der i Region Hovedstaden åbnet tre store private vaccinationscentre. De ligger i KB Hallen, ved Nørreport og i Fælledparken. Der er ledig kapacitet på de private centre, så man kan møde op uden tidsbestilling.
 
Hvert et stik tæller i disse dage 💉 Vi skal udnytte vinduet bedst muligt inden omikron overtager epidemien i Danmark – og her er vaccinerne afgørende for, at vi er rustet til epidemiens udvikling.

Seneste opslag

Facebook og Twitter