Regeringen lancerer COVID-19-varslingssystem

31-10-2020

I dag præsenterede jeg sammen med mine kollegaer regeringens nye nationale COVID-19-varslingssystem.

Varslingssystemet viser, hvilket risikoniveau Danmark er på, hvilke restriktioner der gælder, og hvad de næste trin kan være, hvis smitten udvikler sig negativt.
Vi åbner op til maskinrummet, så man kan se, hvilke værktøjer myndighederne har i værktøjskassen. Hver uge vil myndighederne opdatere varslingssystemet, som du kan finde på coronasmitte.dk.

Til at udvikle varslingssystemet har sundhedsmyndighederne og ministeriet fået inputs fra førende eksperter fra hele landet inden for blandt andet epidemiologi, medicin, økonomi og samfundsvidenskab. Det har vi gjort for at bringe forskellige perspektiver og kompetencer i spil. Eksperterne vil også hjælpe os fremadrettet med at justere og forfine systemet i takt med, at vi bliver klogere på virussen.

Der er fem risikoniveauer i varslingssystemet. Fra 1-5. I niveau 1 er der lav og lokal smitte med mulighed for opblussen. I niveau 5 er udbredt samfundssmitte og risiko for, at kapaciteten på sygehusene overstiges. Danmark er lige nu på niveau 3, fordi vi ser udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.

En række andre lande har på et tidligere tidspunkt end Danmark udviklet varslingssystemer. Jeg har været i tæt dialog med mine kolleger i udlandet for at lære af deres erfaringer – gode som mindre gode. Især et element står tydeligt frem. Det er helt centralt, at systemet ikke bliver for rigidt eller statisk, men i stedet kan følge virussens bevægelse i samfundet. I det danske system er det derfor muligt at justere på flere kategorier, i forskellige sektorer i samfundet, på samme tid. Nye tiltag kan iværksættes inden for udvalgte områder, mens tiltag fastholdes på øvrige områder. På den måde kan vi løbende tilpasse kombinationen af tiltag, der kan holde smitten nede.

Epidemien er i bevægelse lige nu rundt om i Europa. På blot to uger er smitten i Europa fordoblet. Tyskland og Frankrig er lukket ned igen, og flere lande har eksponentielle stigninger i smitten. Den situation er vi heldigvis ikke i Danmark. Men Statens Serum Institut har analyseret virusmutationer i Danmark, og der er intet, der tyder på, at coronavirus i Danmark er mindre smitsom eller mindre farlig end i resten af Europa. November bliver derfor en afgørende måned for epidemiens udvikling i Danmark – og vi skal holde fast for at holde smitten nede.

Jeg vil gerne slutte af med at rose alle, der har taget tiltagene og de nye regler i hverdagen til sig. Det er ikke nemt, det ved jeg godt. Det kræver samfundssind at huske mundbindet og begrænse, hvor mange man mødes med. Det er fællesskabet og summen af vores allesammen ekstra meter, vi går (og står fra) hinanden, der bringer smitten ned. Tak for den indsats I hver især gør. Den er til stor hjælp.