760 nye smittede

22-10-2020

Siden i går har vi 760 nye smittede. Det er det højeste antal nye påviste tilfælde på én dag i Danmark nogensinde, og jeg vil fortælle lidt om hvordan det stiller os og hvad vi gør nu.
Først og fremmest: Den stigende smitte i Danmark kombineret med udviklingen i Europa giver grund til kraftig bekymring.

Vi har nu haft fire dage med et stigende antal nye bekræftede tilfælde hver dag. Siden mandag er vi de seneste dage gået fra 452, 529, 630 og nu i dag 760 nye bekræftede tilfælde – altså en stigning i antallet af nye tilfælde på 130 siden i går alene.

De danske myndigheder følger situationen meget nøje og har skruet op for beredskabet. De næste dage og uger bliver afgørende for os. Vores situation er den, at vi i Danmark har vi den seneste uge konstateret bred samfundssmitte med smitte i 96 ud af 98 vores kommuner.

Det er alle aldersgrupper, der skal være med her. Alle dele af samfundet skal gøre en ekstra indsats for at passe på ældre og særligt udsatte medborgere, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb med Covid-19. Vi skal beskytte vores sundhedsvæsen og forebygge, at smitten flytter ind på plejehjemmene. Det kræver, at vi ændrer vaner og husker afstand og håndsprit. Ligesom vi lykkedes med i foråret. Vi ved, vi kan. Det er nu, det gælder.

Lad mig også give en status på Europa: Store dele af Europa har oplevet en eksplosion i smittetallene de seneste 10 dage. I Holland er alle restauranter lukkede, salg af alkohol må ikke ske efter kl. 20. I Tjekkiet er skoler, restauranter, barer og natklubber lukkede. I flere store franske byer er der udgangsforbud imellem kl. 21 og seks om morgenen – ingen steder i Frankrig må man forsamles flere end seks personer, og der tales om undtagelsestilstand.

Jeg er i tæt kontakt med mine europæiske og nordiske kolleger. Alle arbejder på højtryk for at holde os foran pandemien og holde situationen under kontrol.
Flere lande og regioner melder om fornyet bekymring over pres på sundhedsvæsenet.

I regeringen er vi ligesom i foråret klar til at handle. Derfor har vi i dag meldt ud, at flere restriktioner vil komme på bordet i en nær fremtid. Vi er klar til at gøre brug af flere våben, der kan slå smitten ned i vores samfund. Det handler om at sætte ind, før det er for sent.

Jeg håber, at alle vil gøre en ekstra indsats for at få smitten under kontrol.

Supervåbenet er stadig afstand. Det er vores fælles front, når smitten nu igen står for døren. Strategiens tre ben er fortsat: Test, opsporing og isolation. Og derfor er det vigtigt for mig at nævne, at der aktuelt er ledig testkapacitet, så der er let og nem adgang til at få taget en coronatest.

Tak for hjælpen