Opdatering på situationen i Hovedstaden og på og omkring Vestegnen

21-11-2020

Jeg vil gerne give en opdatering på situationen i Hovedstaden og på og omkring Vestegnen:

Statens Serum Institut analyserer løbende coronavirussens vej igennem samfundet og bruger sekventering til at afkode, hvilke virusvarianter der spreder sig i hvilke smittekæder. Sekventeringerne fra hele landet viser, at de største sammenhængende smittekæder primært er i københavnsområdet. Det viser meget præcist, at vi stadig har et arbejde med at få brudt de smittekæder effektivt. Det skriver jeg mere om lidt længere nede i opslaget.

For der er også gode nyheder. Grafen her i opslaget viser, hvordan 7 dages incidensen har udviklet sig for de 11 kommuner på og omkring Vestegnen. I disse kommuner har vi sat ind med tiltag, test, opsporing, isolation og taskforce, og vi kan konstatere, at der siden starten af november generelt er sket et fald i smitten. De fleste af kurvernes stigning fik vi stoppet. Godt arbejde, tak for indsatsen. Men det ser desværre ud til, at smitten igen er begyndt at stige den seneste uge. Lige nu er smitten især høj i Herlev, Brøndby og Albertslund.


Ser vi på København og Frederiksberg kan vi se, at smitteniveauet er steget de seneste uger. Den 10. november var der en samlet 7 dages incidens i København og Frederiksberg på 185. Den 17. november var dette tal steget til 210. Her går det altså den forkerte vej lige nu.

Men billedet er nuanceret, og det er vigtigt at få med. For i andre dele af københavnsområdet (Gentofte, Tårnby og Dragør) falder smitten, selv om der fortsat også her er udbredt smitte.

Så lad mig derfor, som jeg skrev i indledningen, gå lidt mere i dybden om de smittekæder, vi ser i Københavnsområdet:

De længste sammenhængende smittekæder, vi har i de nyeste analyserede smittedata i Danmark, er nemlig målt i Københavnsområdet. Det viser, at vi ikke er gode nok til at få effektivt brudt de smittekæder. Når smitten får lov til at fortsætte, så breder den sig, og den kan ramme de af vores medborgere, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb pga alder, kroniske sygdomme, fordi de er i gang med andre alvorlige behandlingsforløb med mere.

Derfor vil jeg sige til alle, der er i Københavnsområdet: Vi må og skal have brudt de smittekæder nu.

Myndighederne følger situationen tæt. Vi kan se rundt omkring på den nordlige halvkugle, Europa og USA, hvor hurtigt det kan gå den forkerte vej, hvis smitten kommer ud af kontrol. Derfor vil vi heller ikke tøve med nye tiltag, hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at det er nødvendigt.

Men her og nu vil jeg gerne opfordre til, at vi i hele landet og særligt i københavnsområdet står sammen om at knække smittekæderne. Husk de gode vaner, husk at holde afstand, og hvis du er smittet med coronavirus eller er i risiko for at være smittet, så er det helt afgørende, at du går i selvisolation. Pg at du holder isolationen. Hvis du har brug for hjælp, har vi faciliteter klar, kontakt din kommune eller smitteopsporingen for dette. Hvad du gør, gør en forskel for os allesammen. For hele Danmark.

Og så vil jeg gerne sige her til sidst: Jeg ved godt, der i øjeblikket er meget politisk debat. Der er blæst om tingene på Christiansborg, og der er også begået fejl, hvilket der er redegjort for. Det skal jeg være den første til at erkende. Og i et åbent demokrati skal der altid være plads til både politisk uenighed og vores kritiske medier. Jeg er selv uddannet og har arbejdet som journalist, så jeg ved, hvor afgørende vigtigt en kritisk presse er for et samfund. Sådan er det selvfølgelig også nu, og sådan skal det være.

Jeg vil gøre alt for, at vi i Danmark lige nu viser, at vi både kan have en politisk debat og politiske uenigheder og på samme tid arbejde sammen om at holde epidemien under kontrol. På tværs af partier, myndigheder og befolkning. Også selv om mange er trætte af corona. Vi skal igennem den her vinter, og snart får vi vaccinen, som bliver et nyt våben, som vi har sikret kommer til Danmark så snart, den er godkendt.


Derfor en stor tak for jeres hjælp. Sammen kan vi få Danmark fortsat sikkert igennem pandemien. God weekend og husk det nu: Lad os få brudt de smittekæder. I hele Danmark. Tak!