En travl weekend

05-12-2020

Jeg har travlt denne weekend med at håndtere epidemien, hvor vi nu igen har stigende smittetal i flere kommuner i Danmark. Situationen er alvorlig, og ingen skal tvivle på, at vi er parate til at tage de tiltag og restriktioner i brug, som er nødvendige for at bevare epidemien under kontrol og sikre vores sundhedsvæsen.

Jeg har derfor inviteret alle folketingets partier i morgen søndag, og jeg kommer også til at have virtuelle møder med en række kommuner/regioner. Det er vigtigt, at vi alle arbejder sammen om den her opgave.

Vores sundhedsmyndigheder i indsatsgruppen har mødtes flere gange siden fredag morgen, og der undersøges konkret om og hvilke restriktioner, der er nødvendige at indføre, som vil have den effekt, vi har brug for i samfundet. Mere om det så snart, der er nyt.

Mens jeg har arbejdet, er der også gode kolleger, der har været i gang. I finansministeriet har regeringen sammen med Enhedslisten, SF og Radikale forhandlet finanslov, og vi kan nu i dag løfte sløret for, at vi får et tiltrængt løft af ældreplejen.

Det er der i den grad brug for. Tryghed, tillid og værdighed har været under alvorligt pres siden de dokumentar-udsendelser på TV2, der rystede nationen i sommer. Vi sagde dengang, at der skulle sættes en ny kurs for ældreplejen i Danmark. At den form for svigt aldrig skal accepteres. Og vi lovede, at vi ville gå i gang straks.

Derfor har vi holdt ældretopmøde sammen med Ældresagen, FOA og KL. Og derfor nu denne finanslov, der giver mulighed for flere ansatte og flere uddannede social- og sundhedsmedarbejdere. Det er så vigtigt, at vores engagerede medarbejdere kan få mere tid til pleje, omsorg og nærvær i mødet med den enkelte borger.

Vi afsætter helt konkret 1,8 mia. kr. til ældreplejen i 2021-2024, som bl.a. skal give ufaglærte medarbejdere, der allerede arbejder i ældreplejen, mulighed for at tage en social- og sundhedsuddannelse.

Uddannelse er vigtig for at levere pleje af høj kvalitet. Midlerne kommer oveni årets økonomiaftaler. Til glæde for vores ældre, de ældres familier og pårørende og alle med et hjerte, der banker for en god og værdig ældrepleje.

Vi løfter fagligheden og sikrer bedre bemanding, men jeg erkender også, at vi langt fra er i mål. Ingen kommer ikke til at høre mig sige, at nu er alle problemer løst. Men man skal starte et sted. Og man skal lade ord følge af handling. Det er præcis det, der sker nu.
God weekend til jer alle. Og husk en ting: Pas nu på hinanden.

Læs mere i pressemeddelelsen