For præcis et halvt år siden...

27-08-2020

For præcis et halvt år siden, da jeg lagde mig til at sove, gjorde jeg noget, jeg ikke plejer: Jeg satte min telefon på “lyd” - indtil da stod den faktisk på lydløs, når jeg skulle sove. Det har den ikke gjort siden den nat.

Den aften havde jeg nemlig en fornemmelse af, at nu var det tæt på. Jeg vidste, at der blev testet, og svarene kom ind både dag og nat - og rapporterne sagde, det snart ville var et spørgsmål om tid, før den nye sygdom kunne komme til Danmark.

Faktisk skruede jeg op for lyden, for jeg ville være sikker på, at jeg hørte den, hvis den ringede.

Og det gjorde den.

Mellem kl 02 og 03 ringede den, min mobiltelefon. “Så har vi den første smittede i Danmark” var det første, jeg hørte. Det opkald glemmer jeg aldrig.

Jeg sov ikke mere den nat. Havde nogle flere telefonsamtaler. Tjekkede op på planerne. Og jeg mødte ind, mens det stadig var mørkt meget tidligt i ministeriet.

Dengang vidste vi ikke meget om, hvad der ventede. Tiden siden da har været det mest krævende, det mest vigtige og det mest lærerige, jeg nogensinde har prøvet.

Der er truffet beslutninger, jeg aldrig har troet, jeg skulle være med til. Vi har arbejdet mod tiden, mod en ukendt virus og med store og alvorlige konsekvenser uanset om og hvordan, der blev ageret. I Danmark såvel som i udlandet.

Fuldkommen afhængig af, at vi som befolkning stod sammen og var parate til at ændre ting, som heller ingen havde forestillet sig. Håndtryk. Afstand. Hjemmearbejde. Mundbind. Afsavn.

Intet er perfekt. Og der er meget, vi vil kunne gøre bedre og være mere forberedt til, næste gang en sundhedskrise rammer af den kaliber. Det ved jeg. Det er vigtigt, at vi lærer af den situation, så vi står bedre rustet og har værktøjerne klar.

Samtidig stolt over det enorme arbejde, alle involverede har ydet ind til nu. Og jeg sætter umådelig pris på alle de søde hilsener og den varme støtte, jeg selv har mødt på min vej i de her måneder. Det giver energi og et rygstød.

Alt det tænker jeg på her til aften. Både det, der gik godt, og det vi skal gøre bedre. Jeg tjekker igen de sidste dages flotte tal på den danske epidemikurve, hvor vi som samfund fik knækket stigningen i de sidste uger.

Hver dag justerer vi systemerne. Test, opsporing, isolation. Og jeg ved, at vi er mange involverede, der lader jeg op til de kommende måneders indsats for at holde vores samfund mest muligt åbent og i gang, mens vi samtidig holder epidemien nede og under kontrol.

Tak for indsatsen til alle.