Kort status på smitteudbruddet på Danish Crown

01-08-2020

I mit sidste facebookopslag skrev jeg, at opskriften er test, opsporing og isolation. Det har vi sat systemer op for at håndtere. Jeg vil derfor gerne forklare kort, helt konkret, hvad der sker i denne situation:

Der er sket en stigning i antallet af positive coronatest i forbindelse med smitteudbruddet på et Danish Crown slagteri i Ringsted. Status på slagteriet er på nuværende tidspunkt lørdag aften, at de har 62 smittede medarbejdere, som de alle er i kontakt med. Myndighederne har foretaget, og fortsætter med, omfattende test, så alle medarbejdere på slagteriet i Ringsted testes. Dette gik i gang allerede ved første tilfælde, og ca. 600 ud af ca. 900 medarbejdere er nu testet – de fleste på en mobil teststation, som Region Sjælland har sendt ud.

Smitteopsporingen i Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder tæt sammen med Ringsted Kommune, Danish Crown, Region Sjælland samt med andre statslige myndigheder for at opspore smitten. Styrelsen for Patientsikkerhed tager kontakt til alle, der testes positiv, og får opsporet, hvem der er nære kontakter. Derefter tager styrelsen kontakt til de nære kontakter for at få dem testet.

Følgende er også i gang:

- Gentagne test af alle ca. 900 medarbejdere på Danish Crown i Ringsted
- Alle beboere og medarbejdere på et plejecenter med en smittet medarbejder testes
- Personale på øvrige plejehjem og hjemmeplejen i kommunen vil blive tilbudt test
- Udkørende testenhed sikrer nem adgang til test for de forskellige grupper
- Kommunen tilvejebringer isolationsfaciliteter, så der kan sikres mod smittespredning
- Styrelsen for Patientsikkerhed har udstedt påbud om besøgsrestriktioner på plejehjem i Ringsted
- Styrelsen for Patientsikkerhed modtager informationer om alle smittede og iværksætter kontaktopsporing i forhold til hver enkelt.

Jeg har desuden drøftet situationen direkte med borgmesteren i Ringsted, Henrik Hvidesten, som gør et stort stykke arbejde, ligesom jeg har talt med Danish Crown og med fødevareforbundet NNF. Der løftes et omfattende arbejde i Ringsted, og alle involverede udfører en ekstremt vigtig indsats med stor koordinering og hvor hastighed og grundighed er afgørende.

Jeg kan desuden oplyse, at det er besluttet, at Styrelsen for Patientsikkerhed deltager i byrådsmøde i Ringsted nu på tirsdag for at bistå med med yderligere koordinering og oplysning.

Virus er med al tydelighed stadig både i Europa og i Danmark - og aktuelt altså med et udbrud i Ringsted omkring slagteriet.

Derfor kære venner: Lad os bevise, at vi endnu en gang kan holde epidemien under kontrol. Afstand, håndvask, håndsprit, host i ærmet. Og følg også Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om mundbind hvis du rejser i den kollektive trafik på tidspunkter, hvor det er svært at holde afstand til andre passagerer.

Lad os hjælpe hinanden endnu en gang. Tak.