Skip navigation


Store forskelle i prisen på øjenoperationer

11-06-2011
PRESSEMEDDELELSE – På Vejle Sygehus klarer personalet øjenoperationer til tæt på den halve pris, sammenlignet med Glostrup Sygehus og Odense Universitetshospital, viser ny rapport. ”Det er et skoleeksempel på, hvorfor sygehusene skal blive bedre til at sammenligne sig med hinanden og lære af de bedste”, siger Bertel Haarder.

På Vejle Sygehus koster en operation for grå stær 3.900 kr. På Glostrup Sygehus og Odense Universitetshospital er prisen næsten det dobbelte – 7.300 kr.
Hvis man ser på omkostningerne ved hele patientforløbet, dvs. inkl. forundersøgelser og kontrol, er omkostningerne 5.800 kr. på Vejle Sygehus, 10.000 kr. på Odense Universitetshospital og 12.000 på Glostrup Sygehus.

Det viser en ny rapport lavet for Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som bliver offentliggjort i dag.

Rapporten sammenligner øjenafdelingerne på de tre sygehuse i Vejle, Glostrup og Odense.
Undersøgelsen viser store forskelle i omkostningerne til bl.a. øjenoperationer – også når der er tale om behandlinger, der følger standardiserede arbejdsgangsbeskrivelser.
De store prisforskelle bunder bl.a. i forskellig personalesammensætning på øjenafdelingerne, og at arbejdet er organiseret forskelligt, f.eks. i forhold til uddannelse og vagter.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder siger:

”Dette er et skoleeksempel på, hvorfor sygehusene skal blive bedre til at sammenligne sig med hinanden og lære af de bedste. Jeg har f.eks. læst, at Glostrup Sygehus benytter såkaldte ”stikkesygeplejersker” til, hvad der ellers typisk er lægeopgaver, som eksempelvis stik i øjet. Det kan der spares penge på. I en tid med knappe ressourcer er det nødvendigt, at regionerne og sygehusledelserne skeler til hinanden og tager ved lære af de bedste. Jeg vil gøre mit til, at dette bliver så let som muligt – bl.a. ved at sikre at de nødvendige data bliver stillet til rådighed.”


Læs rapporten ”Omkostningseffektive afdelinger – Analyse af øjenområdet”


Yderligere oplysninger
Kontorchef Henrik Grosen Nielsen, tlf. 72 26 96 88
Pressemedarbejder Marie Nyhus, tlf. 72 26 94 17

Sidst opdateret 11-06-2011

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |