Skip navigation


Ny analyse: Danmark lever op til sine internationale forpligtelser

25-09-2014
NYHED - Mennesker, der opholder sig ulovligt i Danmark, har adgang til gratis sygehusbehandling ved akut sygdom. Dermed lever Danmark op til sine internationale forpligtelser, konkluderer en ny analyse.

Bliver man pludseligt syg eller kommer ud for et uheld, kan man få akut behandling på sygehuset uden at skulle have pungen op ad lommen.

Det gælder for alle mennesker, der opholder sig i Danmark – også udlændinge, der ikke har lovligt ophold i Danmark. Og dermed overholder Danmark sine internationale forpligtelser. Det konkluderer en ny analyse af sundhedsydelser til uregistrerede migranter, som Sundhedsministeriet offentliggør i dag.

Analysen indeholder en gennemgang af de internationale konventioner, som Danmark har tilsluttet sig, herunder FN's konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder og Den Europæiske Socialpagt vedtaget af Europarådet.

Og analysen konkluderer, at de internationale konventioner bliver efterlevet i det danske sundhedsvæsen, i og med at også uregistrerede migranter kan få akut hjælp.

"Det afgørende for mig er, at alle mennesker, der opholder sig i Danmark, selvfølgelig skal have hjælp, hvis de bliver akut syge. Sådan er det også i dag, for der er ingen mennesker i Danmark, der får smækket døren i hovedet på sygehuset, hvis de været ude for en ulykke eller er ramt af akut sygdom. Der skal hverken skeles til private forsikringer, nationalitet eller opholdstilladelse," siger sundhedsminister Nick Hækkerup og tilføjer:

"Men det gælder samtidig, at hvis du opholder dig ulovligt i landet, så har du ikke adgang til helt de samme sundhedsydelser som alle andre."

Som udgangspunkt er adgangen til sundhedsydelser i Danmark nemlig betinget af patientens bopæl, og derfor har personer uden lovligt ophold i landet begrænset adgang til sundhedsydelserne.

Læs 'Sundhedsydelser til uregistrerede migranter'  (PDF)


Sidst opdateret 25-09-2014

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |