Skip navigation


Ministeren på akutrundtur i Region Nordjylland, Øster Assels

05-04-2010
REPORTAGE - Den 29. marts 2010 gik turen til Øster Assels

Kapløb mod Brugsen   

Når en borger i Øster Assels ringer 112, så smider 36 af den lille bys borgere alt, hvad de har i hænderne og render mod Brugsen.       

 

Der står et skab indeholdende førstehjælpsudstyr. Første mand på stedet griber udstyret og trykker på en klokke, så de andre frivillige får besked om, at hjælpen er på vej. De frivillige hjælpere vil være fremme på under fem minutter de fleste steder. Ja faktisk helt ned til et minut. Det kan redde liv ved hjertestop, vejrtrækningsproblemer og andet, inden ambulancen når frem godt 15 minutter senere.    

 

 

Bente Nielsen og Dorthe Pedersen er sikker på, at de kommer først, for de arbejder i Brugsen, hvor skabet hænger udenfor.   

”Dorthe og jeg lukker Brugsen og hænger et skilt på døren, hvor der står ’Lukket på grund af udrykning’, og så rykker vi ud,” siger Bente Nielsen.   

De frivillige akuthjælpere er en del af et pilotprojekt i Region Nordjylland som led i udbygning af akutberedskabet. Projektet er inspireret af tilsvarende projekter i England med gode erfaringer med en såkaldt ’first responder’-ordning. De 36 hjælpere får et kursus i udvidet førstehjælp og håndtering af kriser af Beredskabsstyrelsen på 23 timer.   

”Vi har skabt noget helt unikt i Danmark med akuthjælpere, der kan yde avanceret førstehjælp ved medicinsk sygdom, ikke ved trafikuheld, hvor der kan være komplikationer, som akuthjælperne ikke skal stå med,” siger Peter Larsen, Præhospital afdelingschef i Region Nordjylland.    

 

   

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder fik lov til at klippe den røde snor til det nye skab i selskab med bl.a. Regionsrådsformand Ulla Astman samt regionsmedlemmerne Birgitte Josefsen (V), Bente Lauridsen (SF) og Per Larsen (K). Godt 50 borgere var mødt op til et lille glas, og ministeren holdt en spontan tale og roste byen for dens sammenhold og frivillige initiativ.   

”Det er et rigtigt godt initiativ I har taget. Jeg glæder mig over at se frivillighed og engagement gå hånd i hånd – samtidigt med at det styrker fællesskabet i byen. I skal have stor tak,” sagde Bertel Haarder.   

Ifølge formanden for Beboerforeningen Ingelise Dinesen har projektet styrket sammenholdet i byen og er med til at øge følelsen af sikkerhed for alle borgere.   

”Nu er det et pilotforsøg, men vi beder inderligt til, at vi kan beholde det. Vi vil gøre alt i vores magt for at øve os og yde de bedste, vi kan,” siger hun. 

Projektet har kun kostet omkring 100.000 kroner til udstyr, mens Beredskabsstyrelsen underviser gratis ligesom de frivillige ikke får nogen form godtgørelse. Alligevel var det ikke svært at rekruttere. Ud af 350 husstande i Øster Assel plus sommerhuse meldte 48 borgere sig med det samme til forsøget.   

I Region Nordjylland er der i øjeblikket godt 40 ledige lægepraksisser. På Mors har man forsøgt at tænke nyt ved at samle både privatpraktiserende læger og sundhedspersonale sammen i Praksiscenter Mors. Det nye, meget luftige og stilrene arkitekttegnede hus blev indviet i 2006 til stor glæde for bl.a. lægerne Karen Margethe Bjerre og Anne Jacobsen. De har nu flere sygeplejersker ansat, som står for en del af behandlingen samt personale til at tage sig af bl.a. administration. Det betyder, at de har optaget flere patienter.   

”Vi kan koncentrere os om at være læger uden at skulle tage os af alt muligt andet. Det er god udnyttelse af vores ressourcer og en glæde,” siger Anne Jacobsen.


Sidst opdateret 13-04-2010

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |