Skip navigation


Bertel Haarder kigger ind i fremtiden med telemedicin

13-12-2010
REPORTAGE – Mandag besøgte indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder Det Virtuelle Hospital på Frederiksberg, som behandler patienter med telemedicin. Han mente, det var som at få et kig ind i fremtiden.  Haarder på virtuel stuegang 
Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder prøver at gå virtuel stuegang. Klemmen, han holder i hånden, bruger patienterne til at måle, hvor meget deres blod ilter.
 

”Det er vel ligesom at skype?” spørger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder, mens han sætter sig foran computerskærmen.
”Ja, lige nøjagtigt”, siger Steffen Hogg Christensen, der er projektsygeplejerske, mens han hjælper ministeren med at tage headset på.

Bertel Haarder er på besøg på afdelingen ”Det Virtuelle Hospital” på Frederiksberg Hospital, hvor han skal se, hvordan personalet går ”virtuel stuegang” ved hjælp af telemedicin. De bruger videokonferencer og teknologisk udstyr til at behandle patienter med KOL, som er udlagt i deres eget hjem i stedet for at være indlagt på sygehuset.


Måler blodtrykket hjemme i stuen

Patienten, 72-årige Jens Danstrup, ringer til Steffen Hoggs mobiltelefon, og efter et par tryk på tastaturet er stuegangen begyndt.

Billedet på skærmen foran Bertel Haarder er spaltet i to, så Jens Danstrup er i den ene side af skærmen, og ministeren er i den anden. De taler med hinanden via headset.


Haarder i videokonference med patienten
Den virtuelle stuegang fungerer som en videokonference, hvor lægen med det samme kan se resultatet af patientens målinger på skærmen foran sig.


”Skal du ikke prøve sådan en her?” spørger Bertel Haarder, og holder en sort-hvid klemme op, som han netop har fået vist.
Det er et apparat til at måle, hvor meget patientens blod ilter.
Jens Danstrup vifter med sin pegefinder på skærmen – han har allerede taget klemmen på.

Under stuegangen får han bl.a. målt sin puls og blodiltningen. For hver måling viser resultatet sig på skærmen foran Bertel Haarder.


Flere virtuelle hospitaler på vej

Idemageren bag Det Virtuelle Hospital er overlæge Klaus Phanareth.
Han fortæller, at KOL-patienter gennemsnitligt er indlagt fem-seks døgn. Men de patienter, der er med i hans projekt, forlader som regel sygehuset inden for 24 timer.

Så kommer der teknikere hjem til patienten og installerer en ”patientterminal” – den særlige computer, der bruges til stuegang, og patienten får bl.a. også et iltapparat og en medicinkasse med sig.
Patienten kan komme i kontakt med hospitalet, som har et døgnbemandet call-center.


Overlæge Klaus Phanareth
Overlæge Klaus Phanareth (i midten) er idemageren bag Det Virtuelle Hospital.


”Vi ved, at patienterne ikke har specielt godt af at ligge for meget i sengen. Jo bedre, vi bliver til at behandle, og jo bedre teknologi, vi har, jo flere patienter kan vi får hurtigt hjem”, siger Klaus Phanareth.

Bertel Haarder roser arbejdet på Det Virtuelle Hospital.
"Det var spændende at se. Vi har haft et kig ind i fremtiden. Tak fordi I viser vejen”, siger han.

Ifølge Klaus Phanareth vokser Det Virtuelle Hospital næste år med en afdeling på Herlev Hospital fra 1. februar og senere også på Bispebjerg.

Sidst opdateret 14-12-2010

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |