Skip navigation


Nu kan akuthjælpen på Sjælland komme fra oven

28-04-2010
REPORTAGE - Region Sjælland og Region Hovedstaden indviede Sjællands nye akutte lægehelikopter sammen med Trygfonden. Helikopteren bliver en vigtig brik til at sikre tryghed for borgerne, mener indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder, der deltog i indvielsen.
Den nye lægehelikopter kan flyve med en hastighed på op til 270 kilometer i timen
Den nye akutte lægehelikopter blev indviet på flyvebasen i Ringsted onsdag. Foto: Gert Ellegaard, Region Sjælland 

Eterhånden som de lange propeller snurrer hurtigere rundt, larmer den rød-gule helikopter højere. Motorstøjen overdøver flere gange lærken, der ellers synger flittigt ud over de grønne arealer ved flyvebasen i Ringsted.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder er med til indvielsen af den nye lægehelikopter sammen med repræsentanter fra Region Sjælland og Region Hovedstaden. Fra den 1.maj og halvandet år frem skal helikopteren fungere som akut lægehelikopter for borgere i de to sjællandske regioner.
Lægehelikopteren er et godt supplement til udrykningskøretøjerne på landjorden, mener Bertel Haarder.

Tryghed langt væk fra sygehusene
”Borgerne er fuldt ud med på, at de ikke skal insistere på at blive opereret på det lille sygehus rundt om hjørnet, når de skal have en specialiseret behandling. Det, vi har tilbage nu, det er at skabe tryghed i de situationer, hvor nogen falder om og befinder sig 65 kilometer fra de store sygehuse. Der skal borgerne have tryghed for, at de får hurtig hjælp, at de bliver stabiliseret, og at de hurtigt kommer det rigtige sted hen”, sagde han i sin indvielsestale, som han holdt kort før regionsrådsformændene kom op at flyve.
De to regionsrådsformænd er også glade for, at borgerne på Sjælland nu får en flyvende lægebil.
”Helikopteren får en vigtig funktion i forhold til at reducere dødeligheden og de alvorlige mén, som nogle borgere desværre kan komme ud for, hvis der går for lang tid, før hjælpen kommer frem”, sagde formand for Region Hovedstaden Vibeke Storm Rasmussen i sin indvielsestale.
”Nu skal vi vænne os til, at hjælpen også kan komme fra oven. Vi skal sikre, at alle borgere har den samme tryghed, uanset om de er nabo til Rigshospitalet eller om de bor i landlige omgivelse”, sagde Steen Bach, formand for Region Sjælland.

Regionsrådsformand Steen Bach, bestyrelsesformand i Trygfonden Mikael Olufsen, regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder ved indvielsen af den nye akutte lægehelikopter
Regionsrådsformand Steen Bach, bestyrelsesformand i Trygfonden Mikael Olufsen, regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder ved indvielsen af den nye akutte lægehelikopter. Foto: Gert Ellegaard, Region Sjælland

Forsøgskaniner på den gode måde
Forsøget med den akutte lægehelikopter er finansieret af Trygfonden, der har bevilget 50 millioner kroner til formålet. Når forsøget slutter om halvandet år, vil det blive evalueret. Erfaringerne fra helikopterforsøget vil blive brugt, når der skal etableres en landsdækkende helikopterordning. Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti sat 100 millioner kroner af til en landsdækkende helikopterordning.
”Så vi har tænkt os at følge projektet nøje. Og til de sjællandske borgere er der god grund til at sige: Tillykke. I bliver jo ikke forsøgskaniner på den dårlige måde. I bliver forsøgskaniner på den gode måde”, sagde Bertel Haarder i sin tale, hvor han også sagde tak til Trygfonden for at støtte helikopterprojektet.
Den nye lægehelikopter vejer 3350 kg og har en maksimal flyvehastighed på 270 kilometer i timen. Fra basen i Ringsted vil den kunne nå frem overalt på Sjælland på godt 20 minutter.

Sidst opdateret 04-05-2010

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |