Skip navigation


Hovedpinepiller i store pakninger kommer på recept

05-04-2013
PRESSEMEDDELELSE – Det skal ikke længere være muligt at købe et glas med 300 stk. hovedpinepiller i håndkøb. Sundhedsstyrelsen har nemlig besluttet at følge nye anbefalinger, som vil gøre store pakninger med svage smertestillende piller receptpligtige.

Mange mennesker har som regel altid lige en pakke almindelige smertestillende piller stående i medicinskabet derhjemme – just in case. Men når de i fremtiden skal hente nye forsyninger, bliver det for manges vedkommende i meget mindre størrelsesorden. Fremover bliver de store pakninger med piller, der fx indeholder paracetamol, (fx Panodil® og Pamol®), nemlig receptpligtige.

Beslutningen om at sætte en grænse på max. 20 stk. svage smertestillende piller i håndkøb er truffet i Sundhedsstyrelsen, efter nye data fra Storbritannien har vist, at der er en sammenhæng mellem adgangen til de store pakninger med svage smertestillende piller og antallet af selvmord og levertransplantationer.

De nye data fik for nylig Registreringsnævnet, som vejleder styrelsen i den slags sager, til at anbefale en ændring af reglerne herhjemme.

”Vi skal selvfølgelig lytte til ny viden, og lige netop på det her område kan der være menneskeliv at redde. Vi løser naturligvis ikke alt på den her måde, men meget peger på, at vi med den her begrænsning har en chance for at forebygge nogle selvmord. Den chance griber jeg, ” forklarer sundhedsminister Astrid Krag.

Det vil fortsat være muligt at købe de store pakninger på apoteket, men det vil fremover kræve en tur til lægen for at få udskrevet en recept.

Sundhedsstyrelsens beslutning om at fjerne de store pakninger fra håndkøb vil samtidig heller ikke få betydning for kronikere, der – som i dag – vil kunne få ordineret store pakninger af smertestillende på recept og opnå tilskud efter de gældende tilskudsregler.

Der skal nu iværksættes de normale høringsprocesser i forhold til de berørte lægemiddelvirksomheder. Sundhedsstyrelsen forventer, at receptpligten træder i kraft med udgangen af juni måned.

Yderligere oplysninger:
Pressechef Thomas Bille Winkel, tlf.: 40 91 98 78


Sidst opdateret 06-05-2013

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |