Skip navigation


Hvad får psykiatriske patienter tiden til at gå med?

25-06-2010
REPORTAGE – Bertel Haarder var særligt interesseret i at få svar på, hvad de psykiatriske patienter får tiden til at gå med, da han torsdag besøgte tre psykiatriske centre i Glostrup – for almene psykiatriske patienter, for retspsykiatriske patienter og for børne- og ungdomspsykiatriske patienter.

 Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder
Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen var med under indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarders besøg på de tre psykiatriske centre i Glostrup.


Hvordan får de psykiatriske patienter tiden til at gå?
Det spørgsmål stiller indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder flere gange, da han torsdag besøger Psykiatrisk Center Glostrup. For patienterne kan jo ikke bruge alle døgnets timer på den behandling, som skal hjælpe dem til at få det bedre.

Bertel Haarder står i dagligstuen på det lukkede afsnit på Psykiatrisk Center Glostrup. På flere af bordene ligger puslespilsbrikker spredt omkring halvt samlede puslespil. Her er fjernsyn med dvd, og på en reol står spil som ”Grisebasse” og ”Skarnsunger”.

”Har patienterne ingen laptops? For spørgsmålet er jo, hvad får man tiden til at gå med her? Jeg mener, hvis jeg ikke var syg, så ville jeg blive syg – af ingenting at lave”, siger Bertel Haarder.

Poul Brix og Hanne Bjerre, der er henholdsvis overlæge og afdelingssygeplejerske på afdelingen fortæller, at de forsøger på en gang at skabe en tryg døgnrytme og samtidig at arrangere dagene, så der sker noget for patienterne. De holder morgengymnastik hver morgen og håber på, det allerede installerede trådløse netværk snart kan fungere.

”Vi har også et patientbibliotek, hvor patienterne kan benytte computerne. Og hver tirsdag aften holder vi caféaften, hvor vi f.eks. spiller banko med patienterne, siger Hanne Bjerre”.

 
 

Psykiatrisk Center i Glostrup dækker ialt 200.000 borgere
Psykiatrisk Center i Glostrup dækker syv kommuner: Taastrup, Ishøj, Vallensbæk, Albertslund, Brøndby, Glostrup og Rødovre, ialt cirka 200.000 borgere.


Indhegning eller ingen frisk luft
Solen skinner ind i små firkanter i Den sikrede have på Retspsykiatrisk Center Glostrup, som er andet stop på ministerens rundvisning.
Den sikrede have er indhegnet både til siderne og foroven. Gennem det kraftige grå net kan man se de store birketræer på græsplænen i den grønne have, som også hører til det retpsykiatriske center. Men hvis en af de retspsykiatriske patienter vil ud i den grønne have, skal der være mindst to personaler ledige til at følge med patienten.
”Og vi har desværre patienter, som vi ikke kan følge ud i den grønne have. Vi kan ikke være sikre på, de ikke flygter. Hvis ikke vi havde den sikrede have her, så kunne vi ikke give de patienter frisk luft”, siger Bjørn Holm og peger med armen rundt i den sikrede have.
Den grønne græsplæne er erstattet af asfalt, men her er udsyn til det grønne, og man kan høre fuglene synge.

Bertel Haarder taler med Hanne Børner, centerchef på det børne- og ungdomspsykiatriske center
Bertel Haarder taler med Hanne Børner, centerchef på det børne- og ungdomspsykiatriske center. Her bliver børn allerede fra deres første til og med det 17.leveår behandlet.


Computer uden internet
Sidste stop på ministerens rundvisning er Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Glostrup.
Bertel Haarder står i det fælles opholdsrum på ungdomspsykiatrisk afsnit, da nogle af de unge patienter kommer ind fra haven. En 17-årig fyr siger ja til at vise ministeren sit værelse.
Værelset er cirka tre gange tre meter stort med en metalseng i højre side af rummet, et skrivebord i venstre side og en kassehylde på endevæggen, hvor der ligger en lille stak jumbobøger.
Bertel Haarder ser sig omkring.
”Hvad ville du gerne bruge din tid på her?”, spørger han.
Den unge patient peger mod skrivebordet og siger:
”Gå på nettet med min computer”.
Centerchef Hanne Børner fortæller, at personalet arbejder på at få installeret trådløst net, så det er muligt. Patienterne må gerne have deres bærbare computere og mobiltelefoner med, men de skal aflevere deres mobiltelefoner om natten. Ellers kan nogle af dem ligge hele natten og sms’e, og det bliver de syge af, blandt andet fordi de ikke får den nødvendige søvn.
Bertel Haarder slutter besøget efter et intromøde om de tre centre, han har set.
”Tak for en udbytterig formiddag”, siger han til personalet i Glostrup.
Regeringen har i 2010 afsat 350 millioner kroner til forbedring af de fysiske rammer i psykiatrien, b.a. så patienterne kan få enestuer og bedre plads.


Sidst opdateret 26-10-2011

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |