Skip navigation


Sundhedsministeren vil stramme op på reglerne for børnetolke

04-11-2014
NYHED - Mindreårige børn skal ikke bruges som tolke i sundhedsvæsnet. Det siger sundhedsminister Nick Hækkerup, der nu vil stramme op på reglerne på området.
Læger bruger tilsyneladende for ofte børn som tolke i sundhedsvæsnet. Ifølge en rapport fra Institut for Menneskerettigheder er det eksempelvis op mod hver femte praktiserende læge, som bruger børn under 15 år som oversættere, når patienter med tolkebehov møder op i deres lægepraksis. Og de tal bekymrer sundhedsminister Nick Hækkerup, som nu vil ændre reglerne for brugen af børn som tolke:
 
"Det er en rigtig dårlig ide at bruge mindreårige børn som tolke i sundhedsvæsnet. Det kan være grænseoverskridende for et barn at være til stede under en lægekonsultation og skulle høre om en mors eller fars sygdom. Og derfor vil jeg nu stramme op på reglerne, så det bliver helt klart, at mindreårige børn ikke skal bruges som tolke", siger sundhedsministeren.
 
Konkret vil ministeren ændre tolkningsbekendtgørelsen, så det præciseres, at det ikke er tilladt at bruge børn under 15 år som tolke i sundhedsvæsnet. Kun i situationer, hvor lægen ikke kan vente på at rekvirere en tolk, skal det være tilladt. Det kan eksempelvis være tilfældet i akutte eller livstruende situationer. 
 
Fakta om tolke i sundhedsvæsnet
Praktiserende læger og speciallæger på sygehusene kan i medfør af sundhedslovens § 50 rekvirere tolkebistand til patienter med tolkebehov fra regionernes tolkelister. 
 
Udgifterne til tolkebistand afholdes af regionerne, som også er ansvarlige for at sikre, at rammerne for, at læger har adgang til at bestille tilstrækkelig og kvalificeret tolkebistand, er i orden.

Sidst opdateret 04-11-2014

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |