Skip navigation


Datatilsynet: Sygehuse må sende sms’er til patienter der skal opereres

13-09-2010
PRESSEMEDDELELSE – Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder jubler. Datatilsynet har nemlig lige afgjort, at sygehusene gerne må sende sms’er til borgere med påmindelser om, at de skal til undersøgelse eller operation, så færre glemmer at møde op.

Sygehusene må gerne sende sms’er med påmindelser til borgere, der skal til en planlagt undersøgelse eller operation på sygehusene.
Det udtaler Datatilsynet i en ny afgørelse.

Dermed er der åbnet op for, at sygehusene kan bruge sms’er til at forebygge, at borgere glemmer at møde op til operationer og undersøgelser, ligesom sygehusene selv har ønsket det.
Men indtil nu har de været bremset af persondatalovens sikkerhedskrav og krav om beskyttelse af fortrolige personoplysninger.

Datatilsynet har behandlet sagen, og tilsynets afgørelse gælder foreløbigt fem år frem i tiden.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder udbrød et spontant ”juhuu”, da han hørte om afgørelsen.

Han siger:

”Det er en sejr for den sunde fornuft. Mine trusler om lovforslag var heldigvis overflødige. I et moderne samfund kan vi ikke leve med den slags forbud. Det handler om, at borgerne skal kunne få en påmindelse på sms eller mail, når de har aftalt tid med sundhedsvæsenet. Det letter livet for både borgere og de ansatte, og det sparer penge, fordi der kommer færre udeblivelser”.

Datatilsynet besluttede i foråret 2010 at overveje persondatalovens sikkerhedskrav ved offentlige myndigheders kommunikation med borgerne via sms.

Læs Datatilsynets afgørelseKort om afgørelsen:

  • Datatilsynet ligestiller emails og sms’er. Fremover kan offentlige myndigheder altså sende eks. påmindelser om aftaler, som indeholder fortrolige og/eller følsomme oplysninger, via almindelig sms og e-mail.
  • Det er en forudsætning, at borgeren klart har sagt ja til, at myndigheden benytter sms eller e-mail til servicebeskederne.
  • Borgeren skal til enhver tid have mulighed for at fravælge sms og e-mail.
  • Der må ikke indgå CPR-numre i servicebeskederne.
  • Beskederne må ikke indeholde oplysninger af fortrolig eller følsom karakter om andre end modtageren selv eller dennes børn.

Sidst opdateret 13-09-2010

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |