Skip navigation


Brug kun antibiotika, når det er nødvendigt

18-11-2013
PRESSEMEDDELELSE - 18. november er europæisk antibiotikadag. Dagen bruges herhjemme til at gøre opmærksom på, at vi skal bruge antibiotika med omtanke og kun, når det er nødvendigt. Overforbrug fører til modstandsdygtige bakterier, og vi risikerer, at antibiotika ikke virker, når vi for alvor har brug for det.

”Høj feber. Så skal jeg have antibiotika!” Sådan tænker mange. Men det er ikke altid nødvendigt med antibiotika, selv om man har en infektion. I mange tilfælde virker antibiotika slet ikke. Antibiotika virker kun mod bakterier, og mange halsinfektioner og luftvejsinfektioner som forkølelse og influenza skyldes virus.

Heller ikke, når der er tale om bakterier, er det altid nødvendigt med en antibiotikakur. Mange infektioner går nemlig over af sig selv med lidt tålmodighed.

”Det er langt fra altid nødvendigt at behandle med antibiotika. Infektioner går ofte over af sig selv i løbet af nogle dage. Undersøgelser viser, at ved mellemørebetændelse forkorter antibiotika kun sygeperioden i gennemsnit med én dag,” siger Robert Skov, overlæge ved afdeling for Mikrobiologi og Infektionskontrol, Statens Serum Institut.

Det er vigtigt at begrænse forbruget af antibiotika, da et overforbrug kan føre til, at bakterier bliver resistente, og det budskab sætter den europæiske antibiotikadag 18. november fokus på. Resistente bakterier er et stigende problem over hele verden, og det kan være meget svært at få has på infektioner med disse bakterier. Infektioner, der burde være nemme at slå ned, kan ende med at blive livstruende.

I Danmark er forbruget af antibiotika til mennesker steget med 23 % siden 2003 og er større end i både Sverige og Norge.

”Antibiotikaresistens er en kæmpemæssig udfordring og en trussel for vores sundhed. Og selvom vi på det seneste har set et mindre fald i brugen af antibiotika, er vores forbrug herhjemme fortsat for højt. Vi skal derfor bort fra den tankegang, at vi hellere for en sikkerheds skyld må bede lægen give os en penicillinkur, når vi har ondt i halsen eller føler os sløje. Det går simpelthen ikke. Vi har pligt til at sikre, at også den kommende generation kan behandles med antibiotika”, siger sundhedsminister Astrid Krag.

I Danmark er en række institutioner gået sammen om at udbrede viden om antibiotika med støtte fra Antibiotikarådet. Det sker bl.a. via plakater, annoncer og hjemmesiden antibiotikaellerej.dk, hvor man kan få gode råd til, hvad man kan gøre, hvis man bliver syg.

Europæisk antibiotikadag 

18. november er det europæisk antibiotikadag. Den danske antibiotikakampagne er arrangeret i samarbejde mellem Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Dansk Selskab for Almen Medicin, Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Statens Serum Institut. Kampagnen og hjemmesiden antibiotikaellerej.dk er finansieret med midler fra Antibiotikarådet.
www.antibiotikaellerej.dk  
 

Yderligere kontakt:
Robert Skov, overlæge ved afdeling for Mikrobiologi og Infektionskontrol, Statens Serum Institut.
Direkte tlf: 3268 8348, e-mail: rsk@ssi.dk 

Thomas Bille Winkel, pressechef, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.
Direkte tlf: 4091 9878,
e-mail: tbw@sum.dk        
Sidst opdateret 18-11-2013
Antibiotika eller ej hjemmeside:

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |