Skip navigation


Ny rapport: Ufaglærte har større risiko for at blive syge og miste jobbet

23-03-2014
PRESSEMEDDELELSE - Danskere uden en kompetencegivende uddannelse rammes oftere af kronisk eller langvarig sygdom, og de har samtidig sværere ved at fastholde jobbet eller vende tilbage på arbejdsmarkedet efter et sygdomsforløb. Det fremgår af en ny rapport, som Sundhedsministeriet offentliggør i dag.

Sandsynligheden for at få en kronisk sygdom som diabetes og miste jobbet er større, hvis du tilhører den del af befolkningen, som ikke har en kompetencegivende uddannelse.

Ifølge en ny rapport har danskere mellem 30 og 89 år, der står uden et uddannelsesbevis, eksempelvis to gange så stor risiko for at få diagnosen diabetes og næsten fire gange så stor risiko for at miste deres job sammenlignet med borgere med en længerevarende uddannelse.

"Tallene taler deres tydelige sprog. Selvom vi har formelt har fri og lige adgang til sundhedsvæsnet, så har vi ikke reel lighed i sundhed. Det er jo dybt uretfærdigt, at en ufaglært skal tilbringe flere dage i en sygeseng end en jurist og måske ikke kan se sine børnebørn vokse op. Derfor betragter jeg også uligheden som en af de største udfordringer for sundhedsvæsnet i dag", siger sundhedsminister Nick Hækkerup som reaktion på rapporten.

Konklusionerne fra rapporten er desværre ikke overraskende. Det er efterhånden velkendt, at danskere uden en kompetencegivende uddannelse i højere grad end dem med en lang uddannelse rammes af kroniske eller langvarige sygdomme som diabetes, KOL, depression og hjertesygdomme. Men det er mere overraskende, at rapporten også viser, at ufaglærte har sværere ved at fastholde deres job eller vende tilbage på arbejdsmarkedet efter et sygdomsforløb.

"Uligheden i sundhed er selvfølgelig først og fremmest et stort problem for den enkelte, der får nedsat sin livskvalitet og frarøvet kostbare leveår. Men den er også et problem for samfundet og for arbejdsmarkedet som helhed. Der er altså alt mulig grund til at bekæmpe uligheden i sundhed, så alle får flere gode leveår og samme muligheder for at komme tilbage til arbejdsmarkedet, hvis de blive syge", siger Nick Hækkerup.

Sundhedsministeren peger konkret på to ting, der kan være med til at mindske uligheden i sundhed: Det skal blive lettere at vælge det sunde liv, og sundhedsvæsnet skal blive bedre til at møde patienterne dér, hvor de er.

"Vi skal sikre, at dem, der gerne vil leve sundere og eksempelvis stoppe med at ryge, får den fornødne hjælp. Og hvis man bliver syg, så skal man uanset uddannelsesniveau have de samme muligheder for at blive behandlet i vores sundhedsvæsen. Derfor er det helt afgørende, at sundhedspersonalet møder patienterne i øjenhøjde og inddrager dem i egen behandling. Sker det, vil det både gøre patienternes møde med sundhedsvæsnet mere trygt og give bedre behandlingsresultater", siger Nick Hækkerup. 

Læs 'Ulighed i sundhed – kroniske og langvarige sygdomme' (PDF)

Yderligere oplysninger:
Særlig rådgiver Søren Lippert, tlf.: 23 23 00 03.
Pressechef Thomas Bille Winkel, tlf.: 40 91 98 78.

Fakta: Ulighed i sundhed – kroniske og langvarige sygdomme
Rapporten viser bl.a. følgende tendenser:

  • Sandsynligheden for at være registreret med sygdomme såsom diabetes, apopleksi, iskæmiske hjertesygdomme, KOL og depression falder systematisk i takt med et stigende uddannelsesniveau.
     
  • Eksempel er sandsynligheden for at være registreret med diabetes i alderen 30-89 år over to gange større for mænd og kvinder uden en kompetencegivende uddannelse i forhold til mænd og kvinder med en lang uddannelse.
     
  • Ufaglærte, der har diabetes, apopleksi, iskæmiske hjertesygdomme, KOL, knogleskørhed eller depression har markant større sandsynlighed for at miste deres arbejde sammenlignet med personer, der har en lang uddannelse. Diabetikere uden en kompetencegivende uddannelse har for eksempel 3,8 gange større sandsynlighed for at miste arbejdet.

Sidst opdateret 23-03-2014

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |