Skip navigation


Flere piger tilbydes gratis vaccine mod livmoderhalskræft

18-04-2013
PRESSEMEDDELELSE – Regeringen afsætter som led i sit sundhedspolitiske udspil 20 mio. kr. til at udvide tilbuddet om HPV-vaccine, som beskytter kvinder mod livmoderhalskræft. Flere piger og unge kvinder får dermed tilbuddet om at blive gratis vaccineret.

Som led i et nyt kræftudspil afsætter regeringen 20 mio. kr. til at udvide tilbuddet om gratis HPV-vaccine, så det fremover vil omfatte flere unge piger og kvinder. HPV-infektion er den vigtigste årsag til livmoderhalskræft.

”Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, og med HPV-vaccinen ved vi, at vi kan gøre en markant forskel i forebyggelsen hos de unge piger. Vi vil forebygge kræft, der hvor vi kan,” siger sundhedsminister Astrid Krag.

Hvert år får ca. 400 danske kvinder konstateret livmoderhalskræft, mens ca. 150 dør af sygdommen. Ved at vaccinere unge piger og kvinder mod HPV kan man forebygge mange tilfælde af livmoderhalskræft.

Hidtil har piger op til 15 år haft muligheden for at få en gratis vaccination, men aldersgrænsen hæves næste år permanent til 18 år.

”Jeg vil også gerne give de piger, som af forskellige grunde ikke får deres HPV-vaccine, inden de er fyldt 15 år, en chance for at blive vaccineret. Så derfor hæver vi nu aldersgrænsen med tre år,” siger sundhedsministeren.

Udover at hæve aldersgrænsen giver regeringen nu også tilbuddet til kvinder, der er født i årene 1993-1998, og som tidligere ikke har taget imod tilbuddet om vaccinationen. Dette ekstra tilbud gælder fra primo 2014 til udgangen af 2015.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at forebyggelsesgevinsten er størst for yngre end for ældre. Det skyldes, at HPV-virus smitter gennem sex. Størstedelen af alle seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV, men oftest forsvinder virusset af sig selv.

HPV-vaccinen

  • Regeringen vil afsætte 20 mio. kr. til at udvide HPV-vaccinationsprogrammet, så alle unge kvinder op til 18 år kan blive gratis vaccineret. I dag tilbydes unge under 15 år vaccinen. Baggrunden er, at Sundhedsstyrelsen vurderer, at forebyggelsesgevinsten er større for yngre end for ældre.

  • Vaccinen beskytter mod de to HPV-typer, der tilsammen er skyld i 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. HPV-vaccinen gives i tre doser over et halvt år.

  • Pengene skal også bruges til, at kvinder fra årgang 1993-98, som ikke tidligere har taget imod tilbuddet, også kan få en gratis HPV-vaccine. Tilbuddet gælder i 2014-2015.

Livmoderhalskræft

  • Ca. 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer i livmoderhalsen, og heraf får ca. 5.000 foretaget keglesnit.

  • Ca. 400 kvinder får diagnosen livmoderhalskræft hvert år, og ca. 150 kvinder dør årligt af livmoderhalskræft.

  • Det forventes, at antallet af nye tilfælde af livmoderhalskræft vil falde med op til 70 %, når effekten af vaccinationsprogrammet er fuldt indtrådt.

  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle kvinder – selv om man er blevet vaccineret – fortsat følger screeningsprogrammet for livmoderhalskræft. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Yderligere oplysninger:
Pressechef Thomas Bille Winkel, tlf.: 40 91 98 78
Pressemedarbejder Katrine Kirch Kirkegaard, tlf.: 50 96 50 69


Sidst opdateret 18-04-2013

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |