Skip navigation


Strammere regler fra i dag for piller og spiritus

07-03-2011
PRESSEMEDDELELSE - Fra i dag er det sværere for unge at få fat i hård spiritus og smertestillende piller.

Unge under 18 år kan fra den 7. marts 2011 ikke længere købe stærk spiritus, og de kan heller ikke købe smertestillende piller i håndkøb. Dermed er Danmark blevet et lidt mere sundt og sikkert sted at være ung.

De to initiativer er en del af regeringens sundhedsplan fra 2009. 

Nej til unges druk   

Et bredt flertal i Folketinget står bag forbuddet om at unge ikke længere kan købe stærk spiritus.

Reglerne betyder, at butikker fremover ikke må sælge drikkevare med en alkoholprocent på mere end 16,5 procent til de 16 til 18-årige. Dermed kan den aldersgruppe fortsat købe øl og vin, men ikke alle former for stærk spiritus. Unge under 16 må fortsat slet ikke købe alkoholholdige drikke.

- Regeringen ser med stor alvor på unges druk. Og med de strammere regler sender vi et stærkt signal til alle – ikke mindst forældrene - om, at unge under 18 år altså ikke skal drikke stærk spiritus. Alkoholgrænsen skal ses i sammenhæng med en øget oplysningsindsats om unge og alkohol og en højere afgift på alkoholsodavand og cider, siger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder.

Forbuddet bliver fulgt op med en oplysningskampagne – blandt andet på hjemmesiden www.18alkohol.dk. Desuden er der massiv skiltning i alle butikker, som sælger alkohol.

En række andre europæiske lande har differentierede aldersgrænser for butikssalg af alkohol. I Holland, Schweiz, Tyskland og Østrig er aldersgrænsen 16 år for øl og vin og 18 år for spiritus. I Finland og Norge er aldersgrænsen 18 år for øl og vin og 20 år for spiritus.

Mere omhu med medicin   

Forbuddet mod at sælge smertestillende piller til unge under 18 år kommer i kølvandet af en meget bekymrende tendens. Tal fra Landspatientregistret viser, at antallet af indlæggelser efter selvmordsforsøg hos helt unge er stigende. Især er unge pigers misbrug af pillerne foruroligende – alene i 2008 var 898 unge piger indlagt efter en overdosis af smertestillende piller.

- Det er en meget bekymrende udvikling, som vi med forbuddet vil forsøge at modvirke. Samtidig ønsker vi at sende et signal til både de unge og deres forældre, at smertestillende medicin skal bruges med stor omtanke, siger Bertel Haarder.

De nye regler betyder, at alle som sælger medicin, f.eks. apotekere, supermarkeder og døgnkiosker, har pligt til at sikre, at de unge er fyldt 18 år, hvis de vil købe smertestillende medicin uden recept. 

Yderligere Information
Vedrørende nye regler for alkohol og unge: Andreas Boe Sjøholm, Center for Forebyggelse, tlf. 72228668, 
anbs@sst.dk      
Vedrørende nye regler for smertestillende medicin: Taruh Sekeroglu, Primær Sundhed, tlf. 72269520, tse@ im.dk   


Sidst opdateret 07-03-2011

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |