Skip navigation


Bertel Haarder hopper på fremmedord

15-04-2010
REPORTAGE - Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder var torsdag på Utterslev Skole for at kickstarte projektet ”Sæt Skolen i Bevægelse”, som handler om at få skoleelever til være fysisk aktive, også i de boglige timer. Ministeren var blandt andet med til at hoppe på fremmedord.

Tobias Schnack fra 9.a kan ikke lide at hoppe ind i et sjippetov, mens det bliver svinget rundt. Han står udenfor i forårssolen på Utterslev Skole i Københavns Nordvestkvarter og gør sig klar til at tage hoppet ind i det svingende tov.

”Så hopper du ind – nu”, siger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder.

Ministeren står med den ene ende af tovet i hånden og svinger det rundt. Han er på besøg for at kickstarte projektet Sæt Skolen i Bevægelse – et projekt, som handler om at få bevægelse ind i de boglige fag, hvor eleverne ellers sidder stille det meste af tiden.

9.a har dansk. Så da Tobias Schnack er faldet ind i sjippetovets rytme, skal han stave til ordet ”besked”. Et bogstav per hop.

”B-E-S-K-E…”, staver han, men længere når han ikke.

 

Tobias Schnack staver til "besked", mens han hopper

Tobias Schnack staver til "besked", mens han hopper i sjippetovet.


Kunsten er at gøre det sjovt

Sjippetovet, der består af to tov bundet sammen i en knude, går over på midten.

Tobias Schnack trækker på skuldrene og på smilebåndet, og eleverne og den fremmødte presse omkring ham griner lidt.

”Hvis ikke det havde været fordi tovet gik i stykker, så klarede du det jo meget flot”, siger Bertel Haarder med en hånd på Tobias Schnacks skulder.

Han indledte sit besøg på skolen med at holde en tale for skolens elever, hvor han roste projektet.

”Det I gør her på skolen, det er, hvad man med et fint ord kalder forebyggelse. Det er sådan noget, der handler om, hvordan man undgår at blive overvægtig og få diabetes. Det lyder jo vældigt kedeligt. Og det er derfor, kunsten handler om at undgå, det bliver kedeligt. Det skal være sjovt at dyrke motion. Tak fordi I går foran”, sagde Bertel Haarder i sin tale.


Bertel Haarder jubler, fordi han er hurtigst på fremmedord
Bertel Haarder jubler, fordi han er hurtigst på fremmedord.


Børn skal ud af busserne og bilerne

Fra staveøvelsen ved sjippetovet fortsætter besøget til en øvelse i fremmedord i klasselokalet. På gulvet ligger fremmedord på orange papir spredt rundt.
En elev læser op fra et papir: ”arbejdsydelser”.
Bertel Haarder orienterer sig i skarp konkurrence med to elever i de orange sedler på gulvet. Han hæver armene over hovedet, da han som den første får sat foden på sedlen med ordet ”præstation”.
Ministeren er positiv over for ideen med at flette bevægelsen ind i de boglige skoletimer. Mange børn og unge lever ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at børn og unge skal bevæge sig mindst 60 minutter om dagen.
”Der er alt for mange, der bliver kørt i skole. De skal ud ad bilerne og op på cyklerne. Alt for mange kører i skolebus. De skal ud af skolebussen. Og der er alt for mange, som bliver siddende i klasseværelserne i frikvartererne. De skal ud i skolegården”, siger Bertel Haarder.
Sæt Skolen i Bevægelse er arrangeret af Dansk Skoleidræt. 260 skoler landet over deltager i projektet i år.


Sidst opdateret 26-10-2011

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |