Skip navigation


Skarpe kampagner mod rygning i vente

27-08-2008
Kald det udansk, men hvem vil ikke hellere have sandheden om rygning råt for usødet end et kræftsygt familiemedlem.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen er netop vendt hjem fra en studierejse til Australien, hvor han sammen med Danske Regioners formand Bent Hansen bl.a. har sammenholdt danske og australske erfaringer med kræftbehandling og oplevet meget barske men også effektive kampagner mod rygning.

Kræftområdet har fra dag 1 stået højt på regeringens sundhedsdagsorden og kræftbehandlingen i Danmark gennemgår i disse år en mindre revolution med udviklingen af de såkaldte ”pakkeforløb” – standardiserede forløb for de enkelte kræftformer, der sikrer patienterne hurtige behandlingsforløb efter højeste kliniske standarder. På studierejsen fik ministeren indblik i, hvordan det australske kræftbehandlingssystem – hvor man har meget flotte resultater - er organiseret efter principper meget lig de nye pakkeforløb i Danmark.

Et af højdepunkterne på turen var besøget på det meget anerkendte Peter MacCallum Cancer Institute, hvor man både foretager avancerede kræftbehandlinger og forsker på højt niveau i behandlingen af kræftsygdomme. På billedet ses sundhedsministeren og formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, i dialog med professor Rod Hicks, der viste delegationen rundt på Peter MacCallum Cancer Institute.

billede 1

 

billede 2 

På studierejsen besøgte ministeren bl.a. også New South Wales Cancer Institute og to kræfthospitaler i Sydney. Derudover holdt han møder med bl.a. sundhedsminister Reba Meagher, New South Wales, og sundhedsminister Katy Callagher fra Canberra-regionen.

En helt afgørende erfaring fra studierejsen er effekten af de australske myndigheders kampagner mod rygning. Kampagner der er benhårde men også særdeles virkningsfulde, fordi de uden omsvøb viser konsekvenserne af rygning for menneskekroppen. Kampagnerne i Australien henviser til en rygestoplinje, hvorfra rygerne kan få hjælp til at gøre op med tobakken, og målinger kan dokumentere massiv tilstrømning til rygestoplinjen hver gang kampagnerne har rullet over skærmen. 

Man får kræft af at ryge. Og kræft er den helt store dræber i vores del af verden. I Danmark er rygning medskyldig i 14.000 dødsfald årligt. Her er 26 pct. af os dagligrygere – ca. 50 pct. flere end i Australien. Kan vi i Danmark bringe antallet af dagligrygere ned på det australske niveau, vil vi redde danskere fra at dø af kræft hver eneste dag.

Med oplevelsen af de australske kampagner i bagagen, vil ministeren nu tage initiativ til at lancere kampagner i Danmark, der råt for usødet fortæller om rygningens ødelæggende konsekvenser. Ministeren vil invitere Danske Regioner, KL, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lægeforeningen til at indgå i et samarbejde om at udvikle kampagner målrettet danske rygere. Målet er, at de første kampagnespots kan vises allerede inden udgangen af 2008. 

”Man kan nok så meget kalde det udansk og ødelæggende for den gode stemning”, siger han efter hjemkomsten, ”men vis mig den familie, der ikke hellere ser kontant oplysning om rygningens virkning på kroppen end et familiemedlem i den alt for store gruppe af kræftpatienter.”

De australske kampagner kan ses på Quits hjemmeside - følg link.

 


Sidst opdateret 15-09-2009

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |