Skip navigation


Ministeren på akutrundtur i Region Sjælland, Slagelse

10-03-2010
REPORTAGER - Den 8. marts 2010 gik turen til Slagelse

Slagelse er hovedstad for Sjællands ambulancer

Med den nye sygehusstruktur er al koordination af Sjællands køretøjer fra Falck og Roskilde Brandvæsen samlet i Slagelse. Målsætningen er blandt andet at flere borgere skal sidde op og ikke ligge ned, når regionen transporterer dem.

 

Skærmene på vagtcentralen i Slagelse viser med små prikker, hvor de forskellige ambulancer og akutkøretøjer i Region Sjælland befinder sig.

To knaldgule ambulancer og en grå flextrafik-bus holder parkeret foran det præhospitale center i Slagelse. Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder træder ind og ud ad køretøjerne og taler med redningspersonalet. Han er på andet stop på første dag af hans akutrundtur til alle landets regioner i Slagelse. Med den nye sygehusstruktur er Slagelse blevet hovedstad for ambulancer og akutkøretøjer i Region Sjælland.
”Det er første gang i danmarkshistorien, man har samlet alle akutudrykninger og alle siddende og liggende transporter ét sted for en hel region”, siger driftschef Benny Jørgensen.
Region Sjælland har samlet al koordination af samtlige køretøjer fra Falck og Roskilde Brandvæsen i Slagelse for at få et samlet overblik over transporterne med borgere og patienter. Regionen har blandt andet en målsætning om at reducere de køreture, hvor borgerne ligger ned i en ambulance, så de såkaldte ”liggende transporter” bliver erstattet af køreture, hvor borgerne sidder op. Sådan sparer borgeren en tur på båren bag i ambulance.

Kort over alle akutbilerne

Bertel Haarder kommer også ind i vagtcentralen på det præhospitale center. På et skrivebord står flere computerskærme med kort over dele af Region Sjælland, hvor små prikker blinker. Det er regionens lægebiler, ambulancer og flexbusser, som kører med gps’er, og som personalet på vagtcentralen derfor hele tiden kan følge detaljeret. På den måde har de hele tiden overblik over, hvilke af regionens køretøjer, der befinder sig hvor, og hvilket køretøj det bedst kan betale sig at sende af sted, når de for eksempel får en henvendelse fra alarm 112.
”Nu kan jeg bedre forstå, hvorfor du taler så meget om præhospitale midler. Jeg tænkte: Hvorfor siger han ikke bare en bil? Men I har jo mange forskellige køretøjer”, siger Bertel Haarder til driftschef Benny Jørgensen.

 

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder prøvesidder en af ambulancerne sammen med formanden for regionsrådet, Steen Bach Nielsen (S) (th.).

Helikopter får centrum i Ringsted

Regeringen har en målsætning om, at det akutte beredskab under normale omstændigheder skal kunne nå ud til patienter på 15 minutter målt fra det sekund, hvor køretøjet bliver sendt af sted fra vagtcentralen. Med Benny Jørgensens ambulancer og akutbiler kan det lade sig gøre i godt og vel 90 procent i tilfældene, men hvis ambulancen skal ud på en af de små øer eller en af de yderste odder kan det tage op til 30 minutter.
”Så vi er tæt på at leve op til målsætningen”, siger Benny Jørgensen.
Fremover vil patienter også kunne blive fragtet med helikopter. 1. maj indleder Region Sjælland et helikopterforsøg. Den flyvende ambulance vil få base i Ringsted.
Benny Jørgensen viser på et kort, hvor hurtigt helikopteren kan nå fra Ringsted til de forskellige egne af Region Sjælland. De fleste steder kan det klares på 15 minutter, men i nogle af yderområderne vil det tage 30 minutter – lige så lang tid, som det vil tage en ambulance at nå frem.
”Jeg tror på, det er klogt at få prøvet den helikopter af, inden der bliver investeret i flere. For landet er altså ret lille. Men det er fint at få det prøvet af”, siger indenrigs- og sundhedsministeren.


Sidst opdateret 23-03-2010

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |