Skip navigation


Berømte dukker på Herlev Hospital

18-06-2010
REPORTAGE – Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder gav ilt til en nyfødt babydukke, da han fredag besøgte Herlev Hospital på sidste stop af sin akutrundtur i landets fem regioner. Og så fik ministeren et særligt kursusbevis af simulationsinstituttet kaldet DIMS. En dukkemor har lige fået foretaget kejsersnit og er ved at blive syet sammen
Overlæge Doris Østergaard viser indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder dukken, der forestiller en nybagt mor, som lige har fået foretaget kejsersnit. Hun er netop ved at blive syet sammen. 

Der har lige været foretaget kejsersnit på øverste etage, 25.sal, på Herlev Hospital.
Tre læger under speciallægeuddannelsen er i færd med at sy moderen sammen, mens hun ligger under vissengrønne lagner og med slanger og ledninger til alle sider. Hun er bleg i ansigtet – men det er heldigvis bare, fordi hun er en dukke, som speciallægerne øver sig på.
På øverste etage af Herlev Hospital ligger nemlig DIMS, Dansk Institut for Medicinsk Simulation, hvor læger og andre sundhedspersonaler øver sig i at håndtere kritiske situationer med mekaniske dukker i rigtig menneskestørrelse.
Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder er på besøg. Overlæge Doris Østergaard, Anne Lippert og Nini Vallebo viser ham rundt.


Babydukken mangler ilt, så Bertel Haarder må i gang med iltmaskinen
Det lykkes Bertel Haarder at "vække" babydukken fra iltmanglen med en iltmaskine, så babyen trækker vejret og klynker.

Udenlandske læger tager til DIMS
”Du skal lige hjælpe os, for babyen har det ikke særligt godt,” siger Doris Østergaard og gelejder ministeren til den modsatte ende af lokalet, hvor en lille babydukke ligger alt for stille under et hvidt lagen.
”Babyen mangler ilt”, forklarer hun og rækker Bertel Haarder et iltapparat.
Han holder det ned til babydukken, og kort efter siger dukken klynkelyde, mens brystkassen forsigtigt hæver og sænker sig.
”Det giver faktisk en lille bevægelse”, konstaterer Bertel Haarder, mens Doris Østergaard roser hans indsats med iltapparatet.
Ifølge Doris Østergaard er simulationscentret verdensberømt for sine facilatorer, dvs. de ”undervisere”, som sidder skjult bag skærme og justerer på dukkepatienternes tilstande – f.eks. deres blodtryk, puls og iltmætning. Sundhedspersonale fra andre lande tager til Herlev for at opleve DIMS, og der er da også en englænder blandt de tre læger, som forsøger at hjælpe den nybagte dukkemor.

Bertel Haarder nikker mod de tre speciallægestuderende, da han forlader stuen.

”Well done”, siger han.


En simulationsdukke i et øverum indrettet som en dagligstue
Ambulanceredderne skal også øve sig i at komme hjem i andre menneskers hjem. Derfor er en af simulations-stuerne på DIMS indrettet som en dagligstue.

Kursusbevis i simulation
Helt nede i kælderen er der et simulationscenter for ambulancereddere på Herlev Hospital, og her fortsætter Bertel Haarders besøg. Thomas Lynge Andersen, ambulanceredder og underviser på DIMS, rækker ham en neongul vest, som ministeren skal tage uden på jakken.
”Nu ser jeg helt akut ud”, siger Bertel Haarder, da han står med den trafiksikre vest på.
Thomas Lynge Andersen viser ministeren hospitalets mock-up ambulance: En ”øveambulance”, der ser ud og er indrettet som en ambulance, men som ikke har nogen hjul, og hvor bagklappen er fuldstændigt åben.
Ved siden af ambulancen ligger endnu en dukkepatient. Et apparat bipper og viser dukkens puls, og Thomas Lynge Andersen spørger ministeren, hvad han vil gøre for at hjælpe patienten.
”Ja, jeg begynder vel med at finde ud af, om han trækker vejret og mærke hans puls”, foreslår Bertel Haarder.
”Netop”, siger Thomas Lynge Andersen og smiler.
Inden ministeren skal gå, har Thomas Lynge Andersen en overraskelse til ham.
”Fordi du har været så meget igennem, får du det her”, siger han og rækker Bertel Haarder et hvidt papir.
Det er et kursusbevis fra DIMS.
”Bertel Haarder har den 18.juni 2010 på tilfredsstillende måde gennemført introduktion til simulationsbaseret træning ved Dansk Institut for Medicinsk Simulation”, står der.


Sidst opdateret 26-10-2011

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |