Skip navigation


Bertel Haarder skal høre om tvang når han besøger psykiatrien

23-06-2010
PRESSEMEDDELELSE – Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder skal både se en almen psykiatrisk afdeling, en retspsykiatrisk afdeling og en børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling, når han torsdag besøger de psykiatriske centre i Glo-strup.

Hvordan sikrer de psykiatriske afdelinger de bedste forløb for patienterne?

Hvad gør personalet på de psykiatriske afdelinger for at bruge så lidt tvang som muligt over for patienterne?

Hvordan arbejdes der med sikkerheden på de retspsykiatriske afdelinger?

Og hvad er der gang i på forskningsområdet?

Det er nogle af spørgsmålene, når indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder i morgen torsdag besøger Psykiatrisk Center Glostrup.
Som stadig relativt ny minister på området har han bedt om at se både et åbent, et lukket og et skærmet afsnit, så han kan få et indblik i livet på de psykiatriske afdelinger. Under besøget vil han blive vist rundt på Psykiatrisk Center Glostrup, Retspsykiatrisk Center Glostrup og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Glostrup.

”Jeg glæder mig til at besøge de forskellige psykiatriske centre i Glostrup på torsdag. Der er meget fokus på psykiatrien, og det forstår jeg godt, for det er et svært og vigtigt arbejde, de psykiatriske centre varetager. For eksempel skal jeg høre mere om, hvordan personalet håndterer problemstillingen med tvang og sikkerhed”, siger Bertel Haarder.

Under sit besøg på Retspsykiatrisk Center skal han bl.a. se centrets særligt sikrede have, der er indhegnet for at patienterne ikke skal flygte. Den sikrede have fik medlemmerne af Europarådets Torturforebyggelseskomité til at rynke på næsen, da de var på besøg i 2002. De kaldte haven en ”fugleburslignende konstruktion”.

”Nu må jeg se med mine egne øjne, hvordan det ser ud. Men under alle omstændigheder er haven på den sikrede afdeling et godt billede på et af de dilemmaer, personalet på de psykiatriske afdelinger står med hver eneste dag: På den ene side skal de forhindre patienterne i at flygte. På den anden side kan de blive kritiseret for at have fængselslignende forhold.”, siger Bertel Haarder.

Umiddelbart før han besøger de tre psykiatriske centre i Glostrup, skal han holde åbningstale på Glostrup Hospital på det tredje og sidste netværksmøde i projektet om implementeringsnetværk vedrørende tvang i psykiatrien, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har startet og betalt. Projektet skal fastholde de gode resultater fra Det nationale kvalitetsprojekt vedrørende tvang i psykiatrien og har til formål at forebygge anvendelsen af tvang i psykiatrien.

”Vi ved fra Det nationale kvalitetsprojekt, at det virker, når man sætter fokus på tvang, og at det kan lykkes at bringe brugen af tvang ned. Derfor er det vigtigt, vi holder fast i det fokus”, siger Bertel Haarder.


Yderligere oplysninger
Specialkonsulent Susanne Beck Petersen tlf. 72 26 94 79

Pressemedarbejder Marie Nyhus tlf. 72 26 94 17

Sidst opdateret 29-06-2010

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |