Skip navigation


Nye kræftpakketal: Flere kommer igennem til tiden

28-11-2014
PRESSEMEDDELELSE - 83 procent af de patienter, der i 3. kvartal 2014 blev henvist til et sygehus i et kræftpakkeforløb, kom igennem forløbet inden for de fagligt anbefalede tider. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Flere patienter skal overleve en kræftsygdom. Det er målet for regeringen, der derfor for nylig har afsat mere end 1 milliarder kroner ekstra til kræftområdet på finansloven for 2015.   

Den styrkede kræftbehandling skal resultere i, at 3 ud af 4 kræftpatienter i 2025 skal overleve deres kræftsygdom. Og hvis det mål skal indfris, så kræver det bl.a., at flere af de patienter, der bliver henvist til udredning på et sygehus, fordi der er mistanke om, at de har en kræftsygdom, får be- eller afkræftet mistanken og hurtigt kommer i den rette behandling, hvis de er syge.   

Og de seneste tal viser, at flere patienter kommer igennem et kræftpakkeforløb inden for de tidsfrister, som lægerne anbefaler. I 3. kvartal i år blev 83 procent af patienterne udredt og sat i behandling inden for standardforløbstiderne. Det er lidt flere end i det foregående kvartal, hvor 80 procent kom igennem inden for de faglige frister, og hele 11 procentpoint flere end i 1. kvartal 2013. Dengang var det 72 procent.   

Sundhedsminister Nick Hækkerup er tilfreds med, at udviklingen går i den rigtige retning:   

”Kræftbehandlingen i vores sundhedsvæsen har generelt en høj kvalitet. Men vi skal blive bedre til at opdage kræftsygdomme tidligere, så patienterne hurtigere kommer i behandling, og det er kræftpakkeforløbene med til at sikre. Derfor er det også vigtigt, at så mange som muligt af de patienter, der kan have kræft, bliver undersøgt inden for de frister, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Og det er positivt, at regionerne får flere patienter igennem kræftpakkeforløbene til tiden”, siger Nick Hækkerup.   

Mindre regionale forskelle
Siden man i 2012 begyndte at monitorere kræftpakkeforløbene, har der både på landplan og i de enkelte regioner været en positiv udvikling.   

De største fremskridt ser man inden for kræftpakkerne for hoved- og halskræft, lungekræft og brystkræft, der er gået frem med henholdsvis 40, 9 og 13 procentpoint, siden de første målinger for 1. kvartal 2013 blev offentliggjort.   

Men det er desværre ikke inden for alle kræftpakkeforløb, at man har oplevet samme forbedringer. Og selvom de regionale forskelle er blevet mindre, er der fortsat for stor forskel på, hvor stor en andel af patienterne i kræftpakkeforløb de enkelte regioner får udredt og behandlet inden for standardforløbstiderne. Og derfor opfordrer sundhedsministeren regionerne til at gøre det bedre og få undersøgt flere patienter til tiden:       

”Vi skal sikre, at der er en ensartet behandlingskvalitet i hele landet. Og så længe vi kan se, at eksempelvis sjællandske patienter skal vente længere tid på at blive undersøgt for en kræftsygdom end patienter i andre dele af Danmark, er der et stykke arbejde at gøre. Så vi er langt fra i mål, men udviklingen går i den rigtige retning”, siger Nick Hækkerup.    

 

Yderligere oplysninger:
Pressechef Thomas Bille Winkel, tlf.: 40 91 98 78.

Andel forløb gennemført inden for standardforløbstiden fordelt på regioner   

Kilde: SSI data fra monitoreringen af kræftpakkeforløb for 3. kvartal 2014. Figuren er baseret på stationær data og viser andelen af forløb gennemført inden for standardforløbstiden for indikatoren ’samlet tid til behandling’.   

Fakta: Mere end 8 ud af 10 kræftpakkeforløb gennemføres til tiden
Udviklingen i andelen af kræftpakkeforløb, der gennemøres inden for standardforløbstiderne, ser på landsplan således ud:   

  • 1. kvartal 2013: 72 procent 
  • 2. kvartal 2013: 73 procent                   
  • 3. kvartal 2013: 79 procent 
  • 4. kvartal 2013: 80 procent 
  • 1. kvartal 2014: 84 procent
  • 2. kvartal 2014: 80 procent
  • 3. kvartal 2014: 83 procent


Sidst opdateret 28-11-2014

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |