Skip navigation


Ny kampagne om kræftsymptomer skal få mænd til lægen

18-03-2013
NYHED – Det er mændene, der er i fokus i en ny kampagne om kræft, som netop er skudt i gang – ”Rigtige mænd går til lægen”. Den skal øge kendskabet til symptomer på kræft og få mændene til at opsøge lægen.

Er det kræft? Dét spørgsmål skal danskerne blive bedre til at stille sig selv, og det gælder især mænd. Mænd venter typisk længere med at gå til lægen end kvinder, og det er samtidig mænd med korte uddannelser, der har mindst viden om mulige symptomer på kræft.

Det skal den nye kampagne gøre op med. Med titlen ”Rigtige mænd går til lægen” vil kampagnen forsøge at få mændene til at blive gladere for at gå til lægen.

”Når man venter for længe med at reagere på symptomer, så betyder det jo i sidste ende, at chancen for at overleve er mindre den dag, man får diagnosen ”kræft”. Derfor er kampagnen vigtig, for vi kan simpelthen redde flere liv, hvis alle bliver gjort ordentligt opmærksomme på symptomerne på alvorlige sygdomme. Det er et meget vigtigt sted at sætte ind, hvis vi vil gøre noget ved den ulighed, vi har i sundhed,” siger sundhedsminister Astrid Krag.

Der er flere undersøgelser, der peger på, at behovet for en målrettet indsats er til stede. En undersøgelse, som Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet har lavet for Sundhedsstyrelsen, viser nemlig, at personer med kort uddannelse har et mindre kendskab til symptomer på kræft end personer med en mellemlang eller lang uddannelse. Og samtidig viser den, at mænd generelt har mindre viden om kræftsymptomer end kvinder, og at de også går sjældnere til læge. Desuden er det de lavest uddannede, der venter længst med lægebesøget.

En anden undersøgelse, som Advice A/S står bag, viser, at 58,9 procent af mændene vurderer, at de ved noget, men ikke nok om symptomerne på kræft, mens 23,7 procent vurderer, at de ved alt for lidt.

Kampagnen ”Rigtige mænd går til lægen” er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen og henvender sig primært til mænd over 55 år med kort uddannelse. Den har særligt fokus på følgende symptomer:

·         Blod i afføringen: tarmkræft

·         Blod i urinen: blære og urinvejskræft

·         Vedvarende hoste (hoste i mere end 4 uger): kræft i luftveje og lunger

Se mere på www.sst.dk/erdetkraeft


Sidst opdateret 06-05-2013

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |